Skip to content
Politică

România, repetentă în tratarea marilor arși. Cristian Bușoi: Trebuie dezvoltat un program național de combatere a infecțiilor! EXCLUSIV

psnews.ro

În ultima perioadă au avut loc din ce în ce mai multe cazuri de decese ale persoanelor care au fost victime ale unor incendii. La trei ani de la tragedia de la Colectiv, sistemul medical românesc nu reușește să salveze cazuri de persoane la nivel singular care se prezintă cu arsuri în urma unor varii incidente.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura luni, 19 noiembrie, cu europarlamentarul Cristian Bușoi pentru a analiza motivele pentru care România nu poate să îngrijească astfel de pacienți și pentru a prezenta care sunt soluțiile în viziunea sa.

Astfel, liberalul a atras atenția că deși există finanțare pentru reabilitarea spitalelor și echiparea inclusiv a centrelor pentru marii arși, Ministerul, din 2015 până în prezent, a accesat doar 70 de milioane de euro din cuantumul integral de 250 disponibil, iar astfel se riscă pierderea acestei sume.

Totodată, privitor la soluționarea tratamentului pe care marii arși îl primesc, Cristian Bușoi a evidențiat că nu este doar vorba despre locurile de care aceștia dispun ci și de a combate infecțiile pe care aceștia le pot dobândi în spitalele românești, fiind una din cauzele principale ale deceselor.

În primul rând, faptul că nu avem suficiente locuri și condiții de îngrijire se poate schimba: ministerul Sănătății are din 2015, 250 de milioane de euro de la Banca Mondială pentru reabilitarea spitalelor și echiparea inclusiv a centrelor pentru marii arși. Ministerul a luat până acum, atenție, doar 70 de milioane – adică mai puțin de o treime. Este o întrebare nu doar către actualul ministru, ci către toți miniștrii care au fost la Sănătate din 2015 încoace. În această vară, Banca Mondială a fost aproape să anuleze proiectul care are oricum termen până în 2020, deci la anul practic riscăm sa rămânem fără acești bani.

Sistemul este imobil și birocratic, se poate da vina în bloc pe tot ministerul, însă nu asta este soluția. Sunt probabil functionari și inclusiv oameni din sistemul medical care nu acționează bine, din câte știu comisiile care ar trebui să decidă achizițiile și ce se licitează se decid greu și se întrunesc și mai greu. S-au facut și pași înainte, însă și spun ca fost șef al CNAS care cunoaște sistemul, așa cum se mișcă toate lucrurile în România în sistemul de sănătate, binele se lasă mult așteptat și plătim cu vieți. Există centrele de la Timișoara și de la Iași și după ani de zile în care s-au făcut chiar și investiții, în continuare însă nu există aparate.

Am spus de nenumărate ori și public și în discuțiile pe care le-am avut cu responsabilii din Sănătate, problema arșilor nu este doar de a crește numărul de locuri, ci și de dezvolta un program național de combatere a infecțiilor, altfel avem vieți pierdute, chiar după ce au ajuns în spital unde trebuiau să fie salvate. Am discutat repetat despre infecțiile nosocomiale și pot să spun, din nou, că în România, până acum, s-au făcut foarte puţine pentru controlul rezistenţei microbiene. Trebuie văzute cauzele care produc antibiorezistenţa şi obstacolele pe care trebuie să le depăşim printr-un program national. Știu că s-au luat decizii la nivel de guvern, chiar săptămânile acestea, dar deocamdată este doar în stadiul de decizie birocatică. Să vedem cum evoluează un astfel de program în practică”, a declarat Cristian Bușoi în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *