Skip to content
Politică

România revine la normal? Ce soluții se iau în calcul pentru cele 3 zile fără restricții. Propunerea constituționaliștilor

Octav Ganea/INQUAM
" "

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul Guvernului privind măsurile prevăzute în timpul stării de alertă, fiind făcute mai multe modificări. După votul din Camera Deputaților, care era for decizional în acest caz, vineri, documentul ar trebui promulgat și de președintele Klaus Iohannis.

Din legea adoptată miercuri seară a fost scos amendamentul propus de PNL care prevedea intrarea imediat în vigoare a legii. Potrivit Constituţiei, orice act normativ intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial sau ulterior.

" "
" "

Prin urmare, potrivit calendarului starea de alertă nu ar putea intra în vigoare mai devreme de luni, iar din momentul încheierii stării de urgență și până la starea de alertă am putea să nu avem restricții. În exclusivitate pentru PSnews.ro, fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, a susținut că singura soluție pe care guvernanții o au pentru a continua restricțiile după terminarea stării de urgență și până la începerea stării de alertă este prelungirea stării de urgență de către președinte, printr-un decret.

DETALII AICI: Urmează un weekend fără restricții în România? Cum ar putea fi menținute măsurile după 15 mai, până la instituirea stării de alertă

Și fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că președintele „poate să prelungească cu încă o lună starea de urgență, dacă vrea. „Dacă nu pot să rezolve problema până sâmbătă, de sâmbătă, toate măsurile luate prin ordonanțele militare se pun deoparte”, a subliniat fostul judecător constituțional pentru Digi

La această oră, atât Guvernul, cât şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă s-au reunit pentru a căuta soluţia reglementării celor 3 zile fără restricţii dintre starea de urgenţă şi starea de alertă. Executivul va stabili ce soluţii pot fi adoptate pentru a nu exista un vid legistativ peste weekend, în conditiile în care starea de urgenţă expiră în noaptea de joi spre vineri. Potrivit unor surse liberale, ar putea fi aprobată o ordonanţă de urgenţă care să contracareze relaxarea, chiar dacă CCR a decis că nu pot fi afectate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului prin OUG.

Tot joi va avea loc o sedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a anuntat miercuri seară ministrul Sănătătii. Nelu Tătaru a transmis că speră sa fie luate “decizii care vor crea si cadrul administrativ pentru a impune restricţii”.

Surse politice susțin, însă, că este posibil ca președintele Klaus Iohannis să nu promulge starea de alertă așa cum a modificat-o Parlamentul și să prelungească prin decret actuala situație. Însă, atât președintele, cât și liberalii, se tem că o prelungire a stării de urgență le va aduce o nouă scădere în sondaje.

PNL a pierdut 15 procente în sondaje

Liberalii au scăzut în sondaje cu 15 procente de când administrează criza din sănătate, determinată de pandemia de coronavirus, potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale și obținut în exclusivitate de PSnews.ro.

Sondajul realizat în perioada 1-7 mai 2020, sub coordonarea sociologului Bruno Ștefan, indică faptul că PNL este cotat cu 32,7% din intenția de vot pentru alegerile locale. În schimb, PSD înregistrează o creștere de peste cinci procente, fiind cotat cu 25,3% din intenția de vot.

DETALII AICI: Un nou SONDAJ zguduie scena politică: la cât a ajuns PNL. UDMR, peste PRO România, PMP și ALDE

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *