Skip to content
Politică

România riscă o amendă de 3 milioane de euro pentru că nu a transpus legislația europeană într-un domeniu important

România ar trebui să fie obligată să plătească 3 milioane de euro pentru că nu a transpus în legislația națională Directiva UE adoptată în 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, arată Avocatul General al Curții de Justiție a UE (CJUE).

Poziția Avocatului General în dosarele aflate la CJUE este consultativă, dar este luată în considerare când instanța decide – și-și argumentează decizia – în dosarele pe care le judecă, informează g4media.ro.

România a fost chemată în judecată în fața CJUE de către Comisia Europeană, care a cerut plata unei sume forfetare de 4,5 milioane de euro pentru neîndeplinirea obligației de a comunica măsurile de transpunere a Directivei 2015/849. Comisia a solicitat inițial și aplicarea unei penalități cu titlu cominatoriu de 21 974,40 euro pe zi, dar a renunțat la această solicitare pe parcursul procedurii.

Avocatul General al CJUE propune Curții să constate că România nu și‑a îndeplinit obligațiile, să oblige România la plata unei sume forfetare de 3 milioane de euro și să oblige România la plata cheltuielilor de judecată.

De obicei, decizia Curții vine la distanță de o lună după prezentarea concluziilor Avocatului General.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *