România riscă să ajungă în situația Greciei din 2009: „Drumul este același”

Sursă foto: Pexels

Profesorul de economie, Cristian Păun, a vorbit joi la Interviurile Digi24.ro despre deficitul bugetar al României și situația financiară în care se află țara noastră. Profesorul consideră că fără masuri urgente, România riscă să ajungă în situația Greciei din 2009.

Guvernul a a adoptat recent amnistia fiscală, încercând să atragă mai multe fonduri la bugetul de stat, măsură care a fost criticată de unii analiști, fiind una pompieristică și nu are un rol major în reducerea deficitului bugetar care ar putea ajunge chiar și la 8% din PIB.

Păun consideră că în ritmul actual, datoria publică riscă să ajungă la 60% din PIB.

„Vedem că tranșele din PNRR vin tot mai tăiate din cauza noastră, nici măcar din cauza deficitului. Deci ce să ne mai taie Uniunea Europeană pe procedură de deficit excesiv, că ne-am tăiat noi craca de sub picioare la greu? Da, deficitul și trebuie să înțelegem o dată pentru totdeauna, este esența unui dezechilibru major. Este de fapt o existență economică pe caiet, pe datorie și presează pe datoria publică în PIB. Păi, acest deficit de 8% din PIB se adaugă la datorie. Dacă tu, an de an adaugi câteva procente din PIB la datoria publică pentru că trebuie să finanțeze aceste procente din PIB pe care nu le ai, o să ajungem foarte repede cu datoria peste 60% din PIB, fiecare an de deficit, punând noi procente din PIB la datoria publică”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: