România riscă sancţiuni în valoare de zeci de milioane de euro din cauza depozitelor de deşeuri neecologizate

Inquam Photos / George Călin
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat că România riscă sancţiuni în valoare de zeci de milioane de euro din cauza depozitelor de deşeuri neecologizate.

Fechet a explicat că, după ce a fost condamnată în anul 2018 de Curtea Europeană de Justiţie pentru că nu a ecologizat depozite de deşeuri industriale, deşeuri periculoase sau depozite municipale de deşeuri, România a fost reclamată din nou, pentru că are în continuare 33 de depozite de deşeuri neecologizate, iar în cele mai multe cazuri firmele care le deţin nu au posibilitatea financiară de a face ecologizarea acestora.

Din nefericire, statul român a moştenit de la perioada comunistă o serie de probleme de mediu. Parte din aceste probleme care fac obiectul acestei cauze foarte celebră de altfel, este cauza C301 din 2018, unde statul român a fost deja condamnat, Curtea Europeană de Justiţie a considerat că nu ne-am îndeplinit acea obligaţie de mediu de a ecologiza acele depozite de deşeuri. Discutăm acolo de depozite municipale vechi, de depozite industriale şi de depozite de deşeuri periculoase. Sunt trei categorii de deşeuri. Iniţial au fost 101 astfel de depozite, între timp am închis cea mai mare parte dintre ele. Astăzi, mai există doar 33 din 101, a fost un efort formidabil să plătim şi să identificăm resurse pentru închiderea acestora.

Din nefericire însă, discutăm despre unele depozite foarte mari ca volum şi ca suprafaţă, la fel cum discutăm despre multe depozite deţinute de societăţi comerciale care astăzi se află ori în faliment, ori în insolvenţă, ori în alte situaţii care nu asigură surse de finanţare pentru ecologizarea acestora. Din nefericire, Curtea Europeană de Justiţie a fost sesizată din nou pentru că statul român nu a pus în aplicare dispozitivul condamnării iniţiale, condamnare care la momentul respectiv nu făcea referire şi la sancţiuni pecuniare, însă, în acest moment, fiind încă în procedură de închidere a acestor depozite de deşeuri, există riscul unei noi condamnări, iar problema mai mare decât condamnarea în sine este cea legată de faptul că, cel mai probabil, această nouă condamnare va atrage nişte sancţiuni pecuniare”, a afirmat Mircea Fechet, marţi seară, la TVR Info.

În acest context, ministrul a explicat că sancţiunile financiare aplicate României vor fi stabilite în funcţie de data la care statul român a fost pus în întârziere, respectiv anul 2019, iar amenzile vor fi calculate până în ziua în care şi ultimul dintre cele 33 de depozite va fi ecologizat, ceea ce înseamnă ani.

Fechet a mai spus că sancţiunile „pot ajunge la zeci de milioane de euro”.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL