România ruptă-n două: Tensiuni electorale în familie și între prieteni. ”Ne-am certat, ne-am blocat”

Inquam Photos / Raul Stef

Discuții în contradictoriu, certuri în familie, rupturi definitive în relațiile cu prietenii. Sunt tensiuni pe care tot mai mulți le resimt în această perioadă electorală, până la al doilea tur al alegerilor prezidențiale de duminică.

Societatea s-a împărțit în tabere care nu sunt dispuse nici măcar să se asculte. Nu e prima dată când România trece prin momente politice tensionate, spun specialiștii. Însă acum, aceste emoții puternice sunt mult mai ușor de generat și de întreținut cu ajutorul tehnologiei și al rețelelor sociale.

Ne-am divizat în două tabere și e trist că alegerile trec și oamenii rămân.

V-ați certat cu familia?

Da, din păcate ne-am certat, ne-am blocat, cu părere de rău. Fiecare are motivele lui mai mult sau mai puțin raționale.

Ați avut discuții cu familia?

Da, foarte tensionate. Chiar cu apropiați. Inclusiv cu fiul meu

Oamenii nu se sfiesc să recunoască. Trec printr-o perioadă în care resimt puternic tensiunile din societate. În familie, între prieteni, alegerile prezidențiale au dus chiar și la certuri și rupturi definitive.

Ați simțit o tensiune mai mare la aceste algeri decât la precedentele?

Categoric, da. Și o mare dezorientare. Înainte știai, ceva, dar acum poți să citești cât vrei, dar rămâi la fel

Oamenii au devenit tot mai răi, nu mai poți discuta, intervine frustrarea, intervine ura

Foarte puţini au reușit să se pună la adăpost şi să nu simtă presiunile din jurul lor. Au rămas interesaţi de alegeri și de vot, însă au evitat discuţiile despre politică şi s-au ţinut departe de reţelele de socializare.

Au existat tensiuni?

Nu, convingerile mele politice sunt ale mele și nu le propun nimănui. Politica adevărată se face cu convingeri și cultura, nu cu certuri.

Ați simțit tensiuni mai mari la algeerile astea?

Nu, nu. nu urmăresc Tik tokNu simt presiune din nicio parte.

România a mai trecut prin momente sociale și politice mult mai tensionate, susțin specialiștii.

Câteva dintre acele perioade fiind însoțite chiar și de episoade de violențe fizice grave, precum mineriadele. Rândul acesta de alegeri a avut, însă, ceva aparte.

Profesor universitar, Vasile Cernat, UMFST G.E.Palade Tg.Mureș: Ceea ce particularizează prezentul este că acum, tensiunile pot fi create artificial mult mai ușor. Politicienii, și nu numai ei, pot să polarizeze mult mai ușor, pentru că este rentabil electoral

Aceasta campanie electorală a amplificat la maximum emoțiile, mai ales pe cele negative, printr-o comunicare foarte agresivă, au observat sociologii.

Ioan Hosu, prof universitar Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca: Vedem lumea în alb și negru, aceasta este o polarizare a societății și o radicalizare, o plasare în zona extremă, în care spațiul pentru dialog nu mai există. Totul este emoție și dacă se poate, emoție cât mai puternică, am sau nu am dreptate.

După alegeri, reconcilierea între rude sau prieteni este posibilă, sunt convinși specialiștii consultați de Știrile TVR.

Însă, pentru că rănile produse de această lungă și tensionată perioadă electorală au fost adânci, se vor vindeca greu și va fi nevoie de timp.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: