Skip to content
Politică

România, șapte condamnări la CEDO, într-o singură zi

psnews

Statul român a primit șapte condamnări de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

CEDO a sancţionat România, 17 ianuarie 2017, într-o marți, zi cu trei ceasuri rele în calendarul superstițiilor, într-un număr record de 7 procese, iar despăgubirile pe care urmează să le plătească obligatoriu statul român, ca daune morale, în conformitate cu deciziile de condamnare, se ridică la 20.000 de euro.

Din completele de judecată a făcut parte, în toate cele 7 procese, Iulia Antoanella Motoc, judecător din partea României la CEDO. România se află pe locul trei al condamnărilor la Strasbourg, dar președintele Iohannis a minimalizat situația din penitenciare, condițiile de detenție fiind principala cauză a condamnărilor. Președintele Curții Europene este însă îngrijorat de creșterea plângerilor venite din România, 8.204 în 2016, număr aproape dublu (4.604) față de anul anterior.

Din ,,pachetul” din 17 ianuarie trimis de la Strasbourg Guvernului României prezentăm cazul Emanuelei Pendiuc, mediatizat în contextul anchetei DNA care îl viza pe tatăl ei, primarul Piteștiului. Emanuela Pendiuc, regizor de film și realizator în TVR, era sub tratament medical pentru a nu pierde o sarcină când a fost chemată la audieri la DNA ca martor. În 6 noiembrie 2014, polițiștii au condus-o, cu mandat de aducere, la sediul DNA. Ținută în picioare pe hol, fără acces la mâncare și apă, declarația i-a fost luată după opt ore. La ora 18 procurorii au informat-o că este urmărită penal pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani. La ora 19 a fost reținută pentru 24 de ore și plasată în Centrul de Detenție al Poliției Capitalei, potrivit jurnalul.ro

A doua zi, Tribunalul București a respins cererea procurorilor de arestare pe 30 de zile. Emanuela Pendiuc a reclamat la CEDO condițiile din arestul Poliției Capitalei; în plus, medicul centrului i-a refuzat tratamentul prescris și a fost lipsită de mâncare și apă până a doua zi. Descrierea celulei din ,,Beciul Domnesc” o știm din alte plângeri. La CEDO, locul a devenit celebru. Cine trece pe aici, are șanse mari să primească despăgubiri la Strasbourg. Ema Pendiuc a câștigat și ea procesul.

2 comentarii la “România, șapte condamnări la CEDO, într-o singură zi

  1. ACEEASTA TARA ,ROMANIA NUMAI SUNT PARLAMENTARII SI SENATORII SI MINISTRII FARA DOSARE PENALE,OARE CE A AJUNS ACEESTA TARA,UN GUVERN PLIN DE PENALI DOVEDITII,NU SE MAI POATE ASA.ROG INSTITUTIILE ABILITATE IN ACEEASTA BROBLEMA DESTUL DE DELICATA PENTRU TARA SI ROMANIA SA SE REZOLVE IN ASA FEL IN CIT CEI CE SUNT SAU AU FOST CU DOSARE PE ROL SAU SUNT CONDAMNATII FIE EII SI CU SUSPENDARE SA NU MAI FACA PARTE DIN NICIO INSTITUTIE DE STAT DAR MAI ALES SA LEGIFEREZE LEGI,ESTE STIGATOR LA CER,NU-TI TREBUIE MULTA CARTE CA SA INTELEGI ACEST LUCRU ELEMENTAR.VA MULTUMESC PENTRU INTELEGERE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *