Skip to content
Societate

România săracă: Chiriile depășesc 50% din venit. Locuințele, un lux sau un vis

În 1981 guvernul Statelor Unite ale Americii a stabilit că un cetățean trebuie să plătească 30% din venitul său pentru o chirie, iar ce depășește aceste procent nu mai este considerată o sumă sustenabilă care să-i asigure individului un nivel de trai decent.

În București, venitul mediu net lunar este de 3.882 lei în 2018. Dacă s-ar respecta regula americanilor, o chirie nu ar trebui să depășească în București suma de 240 de Euro. Numai că un apartament cu 2 camere la acest preț poate fi găsit doar la marginea orașului, în acele complexuri rezidențiale construite peste noapte în mijlocul câmpului, fără nicio legătură cu orașul. De asemenea, putem remarca pe site-urile de închirieri că sunt foarte puține oferte la acest preț, iar condițiile din apartamente lasă mult de dorit.

În București este imposibil să închiriezi un apartament cu 2 camere la prețul de 240 de Euro pe lună, astfel încât să ai și posibilitatea unui trai decent cu salariul mediu net. Nici în cazul garsonierelor situația nu este mai bună.

Chiria pentru o garsonieră în centrul orașului începe de la 250 de Euro. Dacă vrem să respectăm procentul de 30%, trebuie să ne deplasăm spre periferie, spre cartierele izolate unde fără mașină nu te poți descurca și ești deconectat de la multe servicii necesare într-o societate. Pe lângă chirie, vom mai plăti lună de lună inclusiv combustibilul la mașină.

Un apartament cu două camere în centrul capitalei, în condiții decente, începe de la 400 de Euro pe lună, adică 50% din salariul mediu net din București. Cine are o astfel de chirie, se va găsi în imposibilitatea de a supraviețui o lună de zile.

Prima casă

Guvernul și băncile au stabilit că un cetățean poate să plătească o rată maximă de 45% din venitul lunar net. Observăm deja că în România se consideră că un român poate să trăiască cu doar 55% din salariul său, din care trebuie să mai scădem utilitățile.

Practic, rata maximă la bancă trebuie să fie 1.755 lei, dintr-un salariu mediu net de 3900 lei. Pentru a ne încadra în programul prima casă fără costuri suplimentare, prețul apartamentului nu trebuie să depășească 60.000 de Euro, iar avansul va fi 5%. Pentru 60.000 de Euro, CEC Bank calculează o rată de circa 1.600 (333 de Euro) de lei lunar pe 30 de ani. Vom returna băncii de două ori mai mulți bani, dar despre asta Psnews.ro a scris în acest articol ce poate fi accesat aici.

Sursa foto: imobiliare.ro

Așa arată harta apartamentelor cu 2 camere la 60.000 de Euro în București. Cele 6 apartamente care apar în centrul orașului au niște condiții greu de descris. Spre exemplu, unul dintre apartamentele din centru are sobă de teracotă. Deci dacă vrem un apartament decent și modern, trebuie iarăși să fugim spre periferie. În centrul capitalei nu avem nicio șansă să ne cumpărăm un apartament decent cu 60.000 de euro. Programul prima casă pare, în aceste condiții, mai mult un ajutor oferit dezvoltatorilor imobiliari pentru a-și vinde locuințele izolate de oraș, în mijlocul pustietății.

Un apartament cu două camere în centrul Bucureștiului sare de 80.000 de euro și se apropie de 100.000 de euro la cumpărare. Prima casă nu se aplică la aceste sume, iar un credit ipotecar vine cu o rată de 2.500 de lei pe lună pe 30 de ani, deci imposibil de accesat la venitul mediu.

De la salariul mediu la salariul minim

Lucrurile sunt dure pentru un angajat cu salariul mediu, dar situația devine imposibilă pentru cineva care câștigă sub salariul mediu sau pentru un angajat pe salariul minim pe economie. Cu 1.200 de lei, cât e salariul minim, este absolut imposibil să plătești chiria sau o rată pentru o casă.

În toată țara, 92% dintre români care câștigă sub salariul mediu brut al țării. 46% dintre români câștigă salariul minim pe economie. 16% dintre ei se mulțumesc cu 700 de Euro, potrivit unui studiu PIAROM. Pentru toți aceștia, o chirie sau un apartament în centrul capitalei e doar un vis.

Problema pentru țara noastră o reprezintă tocmai numărul mare de români care muncesc pe salarii mult mai mici decât venitul minim.

Situația este mult mai gravă în celelalte orașe din țară, unde salariile sunt mai mici, iar locuințele mult mai puține. Chiriile nu mai sunt sustenabile pentru angajați și aceștia sunt nevoiți să închirieze împreună cu alte persoane sau să se deplaseze spre satele și comunele din apropierea orașelor. În ultimii ani, prețul locuințelor și al chiriilor a crescut exagerat, în timp ce salariile au avut creșteri foarte mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *