Skip to content
Economie

România se împrumută la costuri similare cu cele din Serbia, Peru și Bangladesh, deși are indicatori economici mai buni

Inquam Photos/Octav Ganea

Ultimele emisiuni de titluri de stat ale României pe 10 ani au fost cotate cu 8,29% pe an, în condiţiile în care Ungaria, ţară cu o inflaţie şi dobândă cheie mult mai mare decât a României se împrumută la costuri de 8,49% pe an pentru titluri emise pe 10 ani. Costurile de împrumut ale României sunt similare cu cele din Peru, Serbia şi Bangladesh, chiar dacă ratingul de ţară este mai bun.

Chiar dacă inflaţia din Ungaria este mai mare decât cea din România, chiar dacă forintul s-a prăbuşit pur si simplu în ultimele luni, chiar dacă dobânda cheie în Ungaria este de 13% faţă de 6,75% în România, ţara noastră se împrumută pe piaţa internă la costuri similare cu cele ale vecinilor unguri. Mai exact, dacă Ungaria plăteşte 8,49% la titlurile de stat emise pe 10 ani, România plăteşte 8,16%, la acelaşi tipuri de bonduri, potrivit site-ului http://www.worldgovernmentbonds.com/.

Mai mult încă, la emisiunea de săptămâna trecută, de pe 17 noiembrie 2022, Ministerul Finanţelor s-a împrumutat cu 967,5 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 143 de luni, la un randament mediu de 8,29% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), informează economica.net.

Potrivit aceluiaşi site de date statistice, Bangladesh se împrumută cam la acelaşi nivel cu România, plătind cu 8,265% pentru 10 ani,  în timp ce, Peru şi Serbia se împrumută ceva mai ieftin decât România, cu 8,02% Peru şi 8,056%  Serbia. Menţionăm că, în afară de Ungaria, care are acelaşi rating ca şi România, dar cu perspectivă stabilă, faţă de cea negativă deţinută de România, toate celelalte ţări au un rating mai mic decât al ţării noastre, situându-se în categoria junk.

​„Suntem într-un context cu inflație ridicată și așteptări inflaționiste ridicate. Băncile centrale reacționează crescând ratele dobânzilor și asta crează un comportament foarte volatil pe partea investițională. Avem un nivel ridicat al bufferului care ne dă un sentiment de confort”, a spus de curând Ștefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului la o conferinţă de presă de profil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *