Skip to content
Politică

România se îndepărtează de proiectul Uniunii Europene riscând izolarea

venturemagazine.me

În ultimii doi ani, în România lui Dragnea ne-am concentrat pe o dezbatere despre justiție. Dacă privim puțin în urmă, ne-am îndepărtat de Uniunea Europeană. Modificările pe Codul Penal ridică multe semne de întrebare despre intențiile liderilor noștri politici de a mai face parte din proiectul european.

Politica internă,

nu are nicio legătură cu agenda Uniunii Europene. Puterea e concentrată să modifice Codul Penal și să-și fidelizeze electoratul cu măriri de salarii și alte beneficii pentru bugetari, care nu se reflectă și în creșterea nivelului de trai. În ultimii doi ani, Parlamentul n-a dezbătut niciodată problemele reale din Uniunea Europeană.  În plus, PSD interpretează directivele și le adaptează în Codul Penal astfel încât să scape de problemele cu justiția. Deformează adevărul pentru a-și ascunde intențiile, adică dorința de acaparare a statului de drept și supunerea justiției intereselor personale.

Imigranții și lupta anti-UE

Politicienii noștri vor în UE, dar nu cu Franța sau Germania, ci se afirmă ca parteneri fideli ai SUA. Între Parlament-Guvern-Președinție există o ruptură vizibilă și adâncă. Când vine vorba despre politica externă a Uniunii Europene, România este mereu în tabăra americanilor. Tocmai de aceea România s-a abținut la ONU de la votul privind Pactul pentru migrație, care este susținut puternic de Germania și Franța, în timp ce Italia este indecisă ce să ceară la schimb. Cel mai mare critic al pactului a fost SUA. Țara noastră face acum parte dintr-un grup de țări format din Ungaria, Austria, Polonia, Bulgaria care au criticat pactul și au refuzat să ajute UE. Ungaria și Polonia au criticat deschis, în nenumărate ocazii, viitorul UE, la fel ca Donald Trump.

Este o poziție surprinzătoare din partea României, după ce președintele a anunțat că Guvernul recomandă semnarea pactului, iar ulterior ne-am abținut de la vot. Cert este că din această ecuație vom avea doar de pierdut și riscăm să ne trezim izolați în Estul Europei. Oricât de buni parteneri am fi cu americanii, opoziția la Germania sau Franța va avea un preț în viitor.

Războiul rece UE-SUA-Rusia

UE poartă un război rece cu SUA și Rusia, dincolo de scena politică. UE riscă să piardă una dintre cele mai puternice țări de pe continentul european, Marea Britanie. Brexit-ul deja s-a votat, dar pierderea va fi dacă englezii vor alege să iasă din UE cu orice preț, fără niciun acord, fără nicio înțelegere. Consecințele vor fi colosale pentru toți actorii implicați, în timp ce Trump, Putin și Xi Jinping vor avea de câștigat din această confruntare.

Britanicii nu acceptă ca Europa să fie condusă de francezi și germani și au optat întotdeauna pentru ideea de extindere a spațiului UE decât pentru consolidarea democrației în statele deja membre. România nu există în aceste discuții, nici n-ar avea cum, pentru că iarăși e de partea americanilor, așteptând ca alții să negocieze pentru noi.

Germanii și francezii în ultimii ani au schimbat cursul Uniunii. În Vestul Europei se lucrează la consolidarea democrațiilor, deși acest proces este unul anevoios cu apariția formațiunilor extremiste sau naționaliste-populiste. Liderii de la Bruxelles încearcă să găsească o idee comună, în jurul căreia să se grupeze toate statele, dar România este departe de acest punct.

Terorismul

Franța este în prezent focarul terorismului, țara care hrănește ideea de răzbunare a teroriștilor. Urmează Germania și Spania. Europenii nu se simt în siguranță, asta e clar pentru toată lumea. Terorismul poate lovi oricând, oriunde. Și de data aceasta, terorismul nu mai este o problema de securitate externă, ci una de securitate internă, unde serviciile de informații au eșuat grav. Deși această amenințare persistă pe întreg continentul european, nu vedem și o colaborare între statele europene. E mai degrabă – scapă cine poate.

Cu câțiva ani în urmă

Cu majoritatea PSD-ALDE am ajuns cu câțiva ani în urmă, departe de masa deciziilor și la periferia UE. Politica externă a României este rezultatul dezastrului din politica internă. Privind la cele mai importante probleme ale UE, nu ne-am implicat cu nimic și de obicei ezităm să avem o poziție, nici pro, nici contra, nu vrem să-i supărăm nici pe cei din UE, dar nici pe americani.

Cei care fug la UE și ne critică fac și mai mult țării noastre. UE nu este concentrată pe discuțiile despre justiție din România, după cum a arătat deja prin poziția ei, atât timp cât procurorii noștri au trimis în judecată un premier, miniștri, parlamentari, președintele Camerei Deputaților. Apoi modificările pe Codul Penal puțin îi interesează, dacă ele nu pun în pericol interesele UE în zonă.

Dragnea a încercat, prin politica internă, să deturneze politica externă a României și să rupă legătura Iohannis-Germania-SUA, construind o legătură Dragnea-Israel-SUA, profitând și anticipând problemele dintre Germania și SUA. Mulți au criticat mutarea lui Dragnea, după ce ne-am trezit într-un conflict diplomatic cu partenerii din UE, însă România s-a afirmat ca un partener al SUA, mai puțin al Uniunii.

Întrebarea este aceea dacă politicienii noștri mai cred în proiectul Uniunii Europene și de ce sprijină necontenit decizile lui Donald Trump, care în 2019 riscă să piardă funcția sau, cel puțin, va fi nevoit să lupte aprig pentru a o păstra după numeroase bătălii cu Congresul. În SUA se anunță un an foarte complicat, dacă mai menționăm și retragerea trupelor din Siria sau dorința lui Trump de a construi o legătură cu Rusia condusă de Putin.

Europarlamentarele din 2019

Alegerile pentru Parlamentul European din 2019 vor fi esențiale pentru viitorul UE. România va continua să trimită, în mare parte, niște politicieni cu o carieră modestă. Din păcate avem foarte puțini europarlamentari care se chinuie să facă din țara noastră un partener esențial al Uniunii. Dacă statele puternice se tem sau au îndoielile lor, ar fi fost o șansă bună pentru România să contribuie la viitorul Europei și să lucreze la direcțiile de dezvoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *