Skip to content
Puterea Știrilor Video

România se pregătește pentru valul doi al pandemiei. Nelu Tătaru avertizează: ”Situația ar putea deveni gravă”

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru,  a declarat la ”Puterea Știrilor” că al doilea val al pandemiei de coronavirus ar putea veni cu mai puține infectări și cu o simptomatologie ușoară.

,,Atunci când un prim val a imunizat suficiente persoane din comunitatea respectivă, un val doi va veni cu o simptomatologie mai ușoară sau o epidemie de gripă cum avem în acest moment, cu mai puține infectări și simptomatologie mai estompată”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății avertizează, însă, că în cazul în care rata de imunizare este scăzută, situația va deveni mai gravă, ,,în condițiile în care nu avem o rată mare de imunizare, avem o transmitere comunitară accentuată, cazuri de import multe, avem persoane expuse comorbidității sau din grupele de risc, atunci putem să ne gândim  la un viitor val doi destul de important și cu destul de multe cazuri grave”.

,,Ne gândim că în acest moment, pe timpul unei pandemii, am gestionat o situație pe care au trebuit să o gestioneze toate țarile din Europa și din întreaga lume. Dacă noi știam că avem un sistem medical cu lacune, acum l-am văzut și dezgolit. Gândiți-vă că au fost țări ca Italia sau Spania cu sisteme medicale performante în care am văzut cazuri tragice, cu pacienți care nu aveau loc la terapie intensivă, pacienți care nu ajungeau la un ventilator, cazuri în care medicii trebuiau să aleagă cine beneficiază de acel ventilator sau nu. Am învățat multe și din experiența noastră și a altora”, a punctat ministrul.

În privința pregătirilor pentru valul doi al pandemiei, Nelu Tătaru a precizat că, în România, au fost deschise 99 de puncte de testare, iar în momentul de față ,,mergem spre 15.500 de teste pe zi”. În plus, ministrul Sănătății va face o evaluare a tuturor spitalelor din țară, ”pentru a vedea ce resurse avem – resurse de personal, în primul rând, pentru că el trebuie să fie valid -, tot ce înseamnă materiale sanitare, tot ce înseamnă echipamente”.

”Dacă avem pregătite toate aceste lucruri și dacă rămânem cu ceva din primul episod al pandemiei, atât mental cât și ca precauție, sau cu niște reguli foarte clare, atunci zic că suntem pregătiți și în eventualitatea unui val doi, atât noi cât și populația”, a mai spus Nelu Tătaru, la ”Puterea Știrilor”.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *