România se pregăteşte să intre pe piaţa inteligenţei artificiale cu prima generaţie de studenţi

inteligenta artificiala AI
foto: unsplash.com

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a anunţat, miercuri, că prima generaţie de studenţi în inteligenţă artificială îşi va începe studiile din această toamnă.

„În primăvara anului 2023, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a propus standardele naţionale ARACIS pentru dezvoltarea programelor de inteligenţă artificială la nivel de licenţă în România, iar din toamna anului 2023 prima generaţie de 50 de studenţi îşi începe formarea la UBB. Interesul pentru noul program a fost unul extrem de ridicat, cu aproape 8 candidaţi pe un loc, deşi programul este organizat într-o limbă de circulaţie internaţională (engleză)”, a precizat UBB într-un comunicat.

UBB ocupă primul loc (sau podiumul) în ţară în clasamentul pe domenii, în „computer science/information systems”.

„Urmărind bunele practici internaţionale, noi am considerat că inteligenţa artificială s-a maturizat şi în ţară, astfel încât trebuie să iasă din logica de doar competenţă în specializarea informatică sau de supraspecializare la nivel de masterat / doctorat / postdoctorat şi să devină o specialitate cu program de formare la nivel de licenţă. În consecinţă, am propus noi standardele naţionale, deoarece, atât istoria domeniului în ţară, cât şi excelenţa prezentului ne poziţionează ca reper naţional în domeniu, cu prestigiu internaţional. Într-adevăr, deja cunoscutul ‘Institut UBB de Inteligenţă Artificială’ are parteneriate strategice şi integrate cu actorii majori în domeniu (Microsoft/SAS/UiPath etc.), iar organizarea oficiului naţional al European Institute of Innovation and Technology (EIT Digital) la UBB arată clar şi recunoaşterea internaţională a prestigiului”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL