Puterea instalată a sistemelor de stocare a curentului electric din sistemul energetic național al României a ajuns în prezent la 137,2 MW, cu două treimi mai mare decât cea de la 15 octombrie 2024, de 82,4 MW, arată datele oficiale analizate de Profit.ro.
Capacitatea de stocare de energie electrică din sistem a ajuns la 269 MWh, în creștere cu peste 70% (111 MWh) comparativ cu cea din urmă cu circa 2 luni (158 MWh).
Majorarea s-a datorat în principal creșterii puterii (de la 6 la 30 MW) și capacității (de la 24 la 72 MWh) instalațiilor de stocare de la Gălbiori, din județul Constanța, ale grupului Monsson al ″regelui eolienelor″ Emanuel Muntmark, asociate cu o centrală de producție mixtă (eolian+fotovoltaic).
Nova Power&Gas din grupul clujean E-INFRA al antreprenorilor Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu și-a adăugat în portofoliu un sistem de stocare cu putere de 30 MW și capacitate de 60 MWh la Câmpia Turzii, unde compania are și o centrală pe gaze și un parc fotovoltaic.
Un jucător nou în sector este Serg Company SRL, controlat de o subsidiară olandeză a grupului turc Nakkaș Holding. Acesta a pus în funcțiune recent un parc fotovoltaic de 14,6 MW, cu instalație de stocare cu putere de 1 MW și capacitate de peste 3 MWh, în satul Cojani din intravilanul orașului Târgu-Cărbunești, județul Gorj.
Valoarea totală a investiției s-a ridicat la 95,5 milioane lei, din care circa 17,4 milioane lei a reprezentat finanțare nerambursabilă UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
În PNRR există o componentă dedicată exclusiv stocării, prin care s-au semnat 11 contracte de finanțare nerambursabilă, în valoare totală de 78,3 milioane euro. Proiectele subvenționate au un necesar total de investiții de peste 603 milioane euro și vor genera o capacitate operațională de stocare de 1.546 MWh. Un astfel de program există și în Fondul de Modernizare, cu buget de 150 milioane euro, aflat în derulare.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News