Skip to content
Europa Internațional

România și-a blocat investițiile. Între timp, Polonia va da 44 de miliarde de euro pe avioane de luptă, submarine și elicoptere

Polonia continuă înarmarea. Guvernul de la Varșovia intenționează să aloce circa 44 de miliarde de euro pentru înzestrarea armatei

Între achiziţiile prioritate se numără 32 de noi avioane de luptă, de generaţia a cincea, care să înlocuiscă avioanele de tip MiG-29 şi Su-22, de concepţie sovietică, submarine şi elicoptere pentru Marină şi alte aparate de luptă, dar şi sisteme de apărare de tip sol-aer, a anunţat joi ministrul Apărării Mariusz Blaszczak, scrie AFP, citată de News.ro.

Programul, care se va desfășura până în 2026, vine ca urmare a unei Rusii tot mai agresive. De altfel, noile achiziții vor fi desfășurate în estul țării.

 Nu sunt primele achiziții ale Poloniei. În 2018, a cumpărat sistemul american antirachetă de tip Patriot (3,8 miliarde de euro) și a semnat cu SUA un contract cu privire la achiziţionarea a 20 de lansatoare americane de rachete mobile de tip HIMARS, în valoare de 365 de milioane de euro.

Amintim că Polonia alocă 2% din PIB pentru Apărare, așa cum cere NATO, precum se întâmplă și în România, doar că la noi toate programele s-au blocat. Mai exact, procesul de achiziție de corvete a fost blocat după lungi amânări în contextul suspiciunilor privind favorizarea uneia dintre cele trei mari companii care au participat la licitație. Candidații pentru contract erau francezii de la Naval Group, care au depus cea mai bună ofertă, italienii de la Fincantieri, cât și olandezii de la Damen, văzuți într-o perioadă drept cei pe care Dragnea îi vrae câștigători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *