Skip to content
" "
Economie Societate

România şi Bulgaria au rămas singurele ţări cu pestă porcină la animale domestice. Exporturile sunt aproape blocate

" "

România și Bulgaria au rămas singurele state cu focare de pestă la porci domestici, iar dintre acestea țara noastră se confruntă cu cele mai numeroase. Mai mult, exporturile sunt aproape blocate.

Ultima raportare a Comisiei Europene privind pesta porcină africană, ce datează din 8 ianuarie a.c, plasează România și Bulgaria pe lista cu singurele state care se mai confruntă încă cu focare de pestă porcină africană la porcii domestici. Mai mult, România este la mare distanță de Bulgaria, cu 25 focare, de cinci ori mai multe față de țara vecină.

Conform datelor statistice ale UE, pesta porcină s-a manifestat însă atipic în România, înregistrîndu-se de la început un număr mai mare de focare de pestă la porcii domestici decât la mistreți, scrie economica.net.

În rest, alte șapte state membre mai au pestă porcină pe teritoriul lor, dar numai la porcii sălbatici. Este vorba despre Polonia (73 de focare), Ungaria (39 de focare), Italia (4), Estonia (1), Slovacia (1), Litianua (7),Letonia (11). Totodată, România se află și pe lista statelor cu pestă la porcii sălbatici cu 26 de focare, iar în data de 9 ianuarie s-a mai confirmat un focar în județul Galați.

Conform datelor Comisiei Europene, în 2018, au existat 1.359 de focare la porcii domestici, dintre care 1.163 în România, 109 în Polonia, Lituania cu 51, Letonia-10, Italia-25 și Bulgaria 1. La porcii sălbatici însă, au existat aproximativ 5.400 de focare, dintre care cele mai multe în Polonia-peste 2.400. În 2019, mai existau doar 67 de focare la porcii domestici, dintre care în România 66, unul în Italia și unul în Polonia. Altfel spus, Români a stins din 2018 și până acum un număr de 1.138 de focare de pestă porcină africană la porcii domestici, cel mai mare număr din UE. De asemenea, a stins și 156 de focare de pestă la porcii mistreți.

Toate cele 42 de județe ale țării, inclusiv capitala se află într-una dintre anexele ce completează Decizia de punere îm aplicare privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre, indică ultima Decizia a Comisiei Europene în acest sens.

Efecte asupra comerțului. Exporturile sunt aproape complet blocate

În afară de necesitatea de a sacrifica, apariția unui focar de pestă porcină într-o anumită zonă presupune și o multitudine de restricții sau chiar blocare circulației animalelor și a cărnii dinspre acea regiune. Potrivit Regulamentelor UE, în momentul de față, zonele afectate de PPA sunt încadrate, în funcție de risc, în patru categorii (părți) neputându-se face comerț cu porci vii sau carne de porc între zonele din categorii diferite.

Or, potrivit ultimei Decizii a Comisiei Europene (UE 2020/15) privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre, toate cele 42 de județe ale țării, inclusiv zona București figurează în una dintre Anexe. Mai exact, cu excepția județului Suceava- care face parte din Anexa 1 și Bistrița care face pate din Anexa II, toate celelalte județe fac parte din Anexa III- adică zone cu cel mai mare risc, unde sunt afectate și exploatații de porcine, și cu cele mai multe măsuri de precauție. Încadrarea în Anexa III a unei regiune presupune interzicerea expedierii de porci vii, transportul de ovule, embrioni ,carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc, orice alte produse care conțin astfel de carne și subproduse de carne de porc.

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *