România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen în anul 2023? Europarlamentarul Victor Negrescu: „Trebuie să fim în continuare precauți”

Într-un interviu pentru PS News, Victor Negrescu, consilierul onorific al Premierului României, a declarat că ultimele informații despre posibila intrare a României și a Bulgariei în spațiul Schengen nu au fost confirmate oficial: ,,În primul rând, vorbim despre informații pe surse, care nu au fost confirmate oficial.

Însă, trebuie spun acestea sunt legate de vizita efectuată recent de ministrul de Externe bulgar, fostul comisar, Mariya Gabriel, la Bruxelles.

Din acele discuții a reieșit că, în viitorul raport, privind statul de drept pe care Comisia Europeană îl va face, Bulgaria va avea o evaluare cu puncte pozitive, care poate permite ridicarea veto-ului aplicat de Olanda la adresa Bulgariei.”, a spus acesta. 

Suntem tot mai aproape de situația în care singurul stat care s-ar opune ar fi, în continuare, Austria

,,Într-o astfel de situație, practica europeană ne spune că statele membre preferă să nu rămână izolate.

Cu toate acestea, cancelarul de dreapta din Austria, până la momentul actual, continuă să spună că nu este de acord cu extinderea spațiului Schengen și primirea României și Bulgariei în zonele libere circulației. Înțeleg că au fost și discuții în acest sens cu reprezentanții statelor membre.

Evident, aceste declarații ale Guvernului din Austria sunt stranii, în contextul în care, tot în aceste zile, același Guvern de dreapta din Austria a adresat către statele partenere solicitarea ca țările din Balcanii de Vest, care fac parte din ruta balcanică privind migranții, să fie primite în Uniunea Europeană.

Am putea înțelege, eventual, că acesta este un semnal posibil pozitiv pentru România și Bulgaria.”, a declarat Victor Negrescu. 

,,Cred că trebuie să fim în continuare precauți. Cred că ne trebuie o strategie în perioada următoare și cred că trebuie să vorbim mai puțin despre acest subiect. Am văzut ce s-a întâmplat data trecută, am vorbit și nu s-a întâmplat.

Mai degrabă să acționăm în așa fel încât să creăm această posibilitate fără să venim cu afirmații prea optimiste sau care nu sunt confirmate în cursul oficial.”, a mai adăugat Victor Negrescu.

Euractiv: România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen în anul 2023

Un articol publicat de Euractiv arată că instituțiile europene se pregătesc să admite România și Bulgaria în Schengen în  acest an. Mai exact, controalele aeriene vor fi eliminate în luna octombrie, în timp ce controalele la frontierele terestre în ianuarie 2024.

Sursa citată arată că Bulgaria are șanse să adere la Schengen din luna octombrie a acestui cu frontierele aeriene și cu drepturi depline cu frontierele terestre din ianuarie 2024, dacă exercită presiuni diplomatice și arată dorința de a continua reformele.

În luna decembrie a anului trecut, Austria și Olanda au fost țările care au blocat aderarea Bulgariei la Schengen. În timp ce pentru aderarea României s-a opus doar Bulgaria.

Euractiv susține că Olanda, țara care a prezentat cel mai mare obstacol în calea aderării Bulgariei la Schengen, a dat „semnale informale că apreciază eforturile Parlamentului bulgar și ale ultimelor patru guverne de a iniția o reformă judiciară reală prin introducerea unui mecanism independent de investigare a procurorului șef, care a fost adoptat la sfârșitul lunii mai”.

În ceea ce privește Austria, sursa citată arată că „obiecțiile Austriei la extinderea Schengen pe fondul crizei refugiaților nu au scăzut, dar se așteaptă ca Viena să nu-și mai folosească dreptul de veto dacă va fi izolată”.

„În timp ce Olanda le cere autorităților bulgare să demonstreze că luptă împotriva corupției și că nu au renunțat la reforma judiciară, cerințele Austriei par mult mai dificil de pus în aplicare. Cancelarul austriac Karl Nehammer a încercat din răsputeri să obțină bani europeni pentru ridicarea unui gard de-a lungul graniței dintre Bulgaria și Turcia, propunere respinsă de Comisia Europeană”, precizează sursa citată.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: