Skip to content
Politică

România și CJUE. Petre Florin Manole (PSD): Vom avea parteneriat civil în maxim un an EXCLUSIV

rfi.ro

Deputatul PSD Petre Florin Manole – secretar al Comisiei pentru drepturile omului din forul legislativ inferior – a declarat marți pentru PSnews.ro că estimează că România va avea parteneriat civil în legislația internă în cel mult un an.

Afirmația a venit după ce în aceeași zi Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că țara noastră – ca de altfel și alte state membre UE – trebuie să recunoască dreptul de călătorie și de ședere al cuplurilor homosexuale a căror căsătorie a fost încheiată în străinătate.

DETALII AICI: UPDATE CJUE, decizie istorică pentru România: Noțiunea „soț” cuprinde soții de același sex

„În primul rând, este o decizie care era de așteptat, pentru că CEDO – de exemplu – are jurisprudența similară. Așa că nu e o noutate. Nu e o noutate nici că CJUE spune că căsătoria poate fi între bărbat și femeie, că e nevoie de parteneriat civil și că astea două nu se contrazic. Este exact ce s-a mai spus deja.

Tradusă pe limba cetățeanului român obișnuit, asta înseamnă în felul următor: libera circulație în spațiul Uniunii Europene înseamnă și atunci când – de exemplu – avem voie să mergem toți la muncă sau să ne plimbăm în Uniunea Europeană, și când avem voie să mergem cu soția în străinătate și așa mai departe. Ei bine, și alți soți au aceleași drepturi și nu le putem îngrădi. Asta e tot – cât de simplu se poate.

Iar în plan juridic în România cred că cea mai importantă consecință va fi că vom avea nevoie de o normă juridică, de o legislație care să recunoască relațiile dintre persoane de același sex, de exemplu. Și asta se poate face doar prin parteneriat civil. Și cred că vom avea parteneriat civil în maxim un an de azi înainte în legislația românească, a comentat Florin Manole.

Întrebat dacă se așteaptă ca hotărârea CJUE să inflameze spiritele din societatea autohtonă, Petre Manole a negat, amintind că mulți români sunt beneficiari de dreptul de liberă circulație în spațiul comunitar.

„Nu. Absolut deloc. Toată lumea știe că libertatea de circulație în Uniunea Europeană este un drept important, fundamental. Aproape toată lumea din România a uzat de dreptul ăsta cel puțin o dată. Și atunci nu știu de ce i-ar părea cuiva un lucru nefiresc. Mai ales că niciodată chestiunea asta nu comportă nici o restrângere de drepturi pentru niciun cetățean, nici o extindere de drepturi pentru niciun cetățean român, ci doar o egalizare în drepturi pentru cetățenii români și europeni”, a punctat Manole.

Confruntat cu faptul că propriul lui partid – PSD – a bătut până acum monedă pe referendumul pentru familie, parlamentarul social-democrat de București a amintit că Liviu Dragnea a vorbit, de asemenea, despre necesitatea protecției juridice pentru minoritățile sexuale.

„Declarațiile exacte ale președintelui Dragnea, în mod repetat, au fost că PSD este în favoarea căsătoriei între bărbat și femeie, dar că PSD înțelege și consideră că e nevoie de protecție juridică și pentru minorități sexuale. Puteți să verificați: asta a spus Liviu Dragnea de cel puțin două ori”, a subliniat Manole.

Chestionat dacă se așteaptă ca liderii PSD să-și radicalizeze discursul în favoarea referendumului pro-familie în urma sentinței de marți a CJUE, Petre Florin Manole a negat.

„Absolut nu. M-aștept ca – din contră – lucrurile să se liniștească și să se așeze pe făgașul ăsta, pentru că deja e mai puțin loc de dezbatere, în condițiile în care avem o decizie a unui astfel de for. Deci dezbatem într-o societate, dar când se iau niște decizii (și să vedem ce va zice și Curtea Constituțională, fiindcă în curând trebuie să ne spună și ea ceva despre hotărârea asta a CJUE), când avem așa ceva, dezbaterile s-au cam încheiat. E cam clar ce trebuie să urmeze”, a arătat PSD-istul.

În încheiere, solicitat să precizeze dacă sentința CJUE va constitui un imbold pentru Curtea Constituțională a României (CCR) în a recunoaște căsătoriile gay, Florin Manole a replicat prompt: „Da. Mi se pare absolut natural să se întâmple așa”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *