Skip to content
Puterea Știrilor Video

„România și Polonia au cam apărat flancul estic al Europei”. Cum se vede din PNL reuniunea miniștrilor de Externe din NATO de la București

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat la „Puterea Știrilor”, deputatul PNL Ben Oni Ardelean a declarat că reuniunea de la București a miniștrilor de Externe din statele NATO este o confirmare fermă a angajamentului Alianței în privința apărării granițelor sale. Liberalul a adăugat că nu poate conexa această reuniune de demersurile României de a adera la Spațiul Schengen, dar a precizat că este, totuși, un mesaj politic puternic în favoarea țării noastre.

„Această reuniune este deosebit de importantă și, într-adevăr, de când am intrat în NATO am fost foarte activi, foarte implicați. Mai multe personalități din România au fost și au vizitat teatrele acestea de operare pentru a vedea ce se întâmplă acolo, personal, sunt membru al Adunării parlamentare NATO, săptămâna trecută am fost la Madrid, la Adunarea parlamentară NATO, sesiunea aceasta din toamnă. În zilele următoare se va desfășura la Washington un forum pe securitate, tot al NATO, așadar sunt diverse evenimente paralele care se întâmplă care nu fac altceva decât să conștientizeze atât membrii Alianței, cât și cei care nu sunt membri ai Alianței de capacitățile și de puterea acestei Alianțe care, de departe, este cea mai solidă umbrelă de securitate pentru România”, a spus deputatul.

Românii „resimt din plin” războiul din Ucraina

Este un război la graniță pe care noi, românii, îl resimțim din plin, a adăugat liberalul, „chiar dacă unii spun că noi suntem feriți”.

„Avem cea mai întinsă graniță cu războiul, să zic așa, cu Ucraina, 650 de kilometri de graniță NATO. Pe de altă parte, avem o inflație care este în creștere, tot din cauza acestui război, dar iată că legile economice nu sunt tot timpul foarte precise și, în ciuda predicțiilor proaste pe care mai multe agenții de rating și chiar oficiali ai Uniunii Europene le-au dat, România are cea mai mare creștere economică.

Această umbrelă de securitate a NATO ne asigură pacea care, într-un fel de domino, ne asigură o economie prosperă, asigură sănătatea, asigură educația”, a afirmat Ben Oni Ardelean.

„Povestea cu migranții, vrăjeală ieftină”

Deputatul liberal a spus că nu poate face o legătură directă între reuniunea miniștrilor de Externe de la București și aderarea României la Schengen, dar a precizat „că e un semnal politic extrem de puternic, pentru că aici discutăm, la fel ca în politică, de percepție”.

„Dat fiind că acești miniștri au venit aici și dau acest mesaj de unitate în această perioadă extrem de complicată, poate fi un mesaj care să influențeze pozitiv acest proces de aderare la Spațiul Schengen, pe care ni-l dorim și pe care îl merităm.

Fără niciun fel de lipsă de modestie, vreau să spun că România și-a îndeplinit sarcinile de mulți ani de zile, și nu de ieri de astăzi. Dacă ne arătau cu degetul cu granițele, iată că avem cele mai securizate granițe din Europa și asta spun toate rapoartele oficiale pe care le putem citi.

Dacă ne arătau cu degetul cu MCV-ul, uite că nu mai e nici MCV-ul. Așadar, singura chestie pe care poate să o clameze cineva e că nu le place clima de-afară, că plouă prea mult sau prea puțin. Nu cred că mai există nicio chestiune obiectivă de securitate, care ține de partea tehnică, de securizarea granițelor… iar povestea asta cu migrația care trece pe la noi e o vrăjeală ieftină pe care nu știu de unde au cumpărat-o sau au luat-o de pe piață unii lideri europeni pentru că, dacă se uitau pe rapoarte, vedeau că prin România nu trec fluxuri de migrații, ci dimpotrivă, noi am fost feriți de Dumnezeu, geografic.

Cu părere de rău, și mă gândesc aici șa țările afectate, la Italia, Germania, Spania, la Anglia ș.a.m.d. au filiere directe, adică vin direct cu barca din Africa la ei în localitate”, a menționat liberalul.

„România e mult mai aproape de granița cu Rusia”

Despre declarațiile secretarului de stat american Antony Blinken, potrivit cărora „SUA nu au aliat mai bun ca România”, Ben Oni Ardelean a spus că ele sunt o confirmare a asumării resposabilității „articolului 5 și ale celorlalte articole care țin de securitatea asumată a NATO”.

„Să nu uităm că al doilea om în rang acolo la NATO este domnul Mircea Geoană, fostul meu coleg din Senat și prieten, care prin declarațiile sale aproape săptămânale confirmă angajamentul ferm al NATO vizavi de apărarea granițelor sale.

Zic eu că, împreună cu Polonia, am cam apărat flancul estic al Europei, chiar dacă, într-un fel, România e mult mai aproape de granița cu Rusia, pentru că, după anexarea Crimeei, pentru prima dată în istorie ne învecinăm cu Rusia, iar după ce au intrat pe Insula Șerpilor suntem la câțiva zeci de kilometri de ruși.

Nu e ușor să fii aproape de un cartof fierbinte și mă gândesc acum și la forajele din Marea Neagră, pentru că nu știu cine riscă să meargă acolo să foreze știind că oricând se poate trezi cu un proiectil și să-i distrugă câteva sute de milioane de euro investiți”, a conchis deputatul PNL.

Moment istoric pentru România

Miniştrii de externe din cele 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, dar şi din ţări partenere, se reunesc la Bucureşti să discute, marţi şi miercuri, despre cele mai urgente probleme ale blocului militar chiar în vecinătatea unui război de agresiune fără precedent în Europa ultimelor opt decenii. Este prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea sa la Alianţa Nord-Atlantică şi al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de Bucureşti, după Summitul din 2008.

Pentru România, găzduirea evenimentului mai are o semnificaţie: se împlinesc 20 de ani de la primirea de către ţara noastră a invitaţiei de aderare la NATO (Summitul de la Praga, 21-22.11.2002).

Este, de asemenea, prima reuniune a aliaţilor după Summitul de la Madrid din vară, fiind relevantă în evaluarea procesului de punere în practică a deciziilor acestuia. Şi cum este primul eveniment de nivel înalt al NATO desfăşurat într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, reuniunea indică în mod simbolic importanţa strategică a Mării Negre pentru NATO şi pentru securitatea euroatlantică.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care este deja la Bucureşti încă de luni, va prezida reuniunea, care se va încheia miercuri cu o declaraţie comună, dar şi cu semnarea altor documente.

Pe lângă şefii diplomaţiilor din cele 30 de state membre, secretarul general al NATO şi alţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, la reuniune vor participa miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum şi miniştrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, state partenere ale Alianţei.

Deasemenea, prezenţa miniştrilor de externe din Republica Moldova, Georgia, Bosnia-Herţegovina va oferi ocazia evaluării stadiului implementării deciziilor Summitului de la Madrid privind asistenţa practică şi adaptată faţă de aceşti parteneri vulnerabili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *