România și Ucraina au început, la Davos, negocierile pentru un acord bilateral de securitate

Sursă foto: president.gov.ua

Ucraina și România au început duminică, la Davos, în marja Forumului Economic Mondial, negocierile prin care România devine a noua țară care a inițiat tratative cu Kievul pentru un acord privind garanții de securitate, primele fiind statele membre G7 și Olanda.

În marja celei de-a patra reuniuni a consilierilor de securitate națională și a consilierilor politici ai șefilor de stat privind implementarea Formulei Păcii de la Davos, Elveția, partea ucraineană, cu participarea șefului de cabinet al președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a început discuțiile bilaterale cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Iulian Fota, privind încheierea unui acord bilateral de securitate, informează Președinția Ucrainei într-un comunicat.

“În mod logic, acest demers reprezintă o continuare a acordurilor la care s-a ajuns în urma convorbirii telefonice dintre președintele Ucrainei și omologul său român, din 9 ianuarie 2024, și este un pas spre punerea în aplicare a declarației comune a celor doi lider, din 10 octombrie 2023”, a transmis Biroul Președintelui Ucrainei.

Negocierile au început în urma instrucțiunilor președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul Declarației comune a G7 de sprijin pentru Ucraina, mai arată sursa citată.

România a devenit cea de-a 9-a țară care a inițiat discuții bilaterale de securitate cu Ucraina și a reafirmat încă o dată sprijinul său nemijlocit pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru parcursul său european și euro-atlantic.

“Potrivit lui Ihor Zhovkva, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, este imposibil de imaginat garanții de securitate depline în Europa, în special în regiunea Mării Negre, fără România. Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi, a exprimat recunoștința față de România și poporul român pentru asistența continuă acordată țării noastre”, mai indică sursa citată.

Părțile au discutat principalele elemente ale unui viitor acord bilateral de securitate și au convenit asupra modalităților de continuare a negocierilor.

Vineri, președintele ucrainean Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak au semnat, la Kiev, un “acord de securitate fără precedent”, primul din seria garanțiilor de securitate G7 și care va rămâne în vigoare până când Ucraina va adera la NATO.

De altfel, președintele ucrainean a convenit, marți, cu omologul său român, Klaus Iohannis, demararea discuțiilor pentru garanții de securitate bilaterale pe baza Declarației G7 de la summitul NATO de la Vilnius.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat pe 10 octombrie 2023 prima sa vizită în România în calitate de președinte, care a coincis implicit și cu prima vizită în țara noastră de când Rusia a declanșat invazia sa militară împotriva Ucrainei și cu prima deplasare în străinătate de la izbucnirea războiului Israel – Hamas, liderul de la Kiev pășind pe sol românesc cu mesajul că “România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai neagră zi a noastră și al cărui sprijin devine tot mai puternic cu timpul”. Cu această ocazie, președinții Iohannis și Zelenski au semnat declarația politică prin care au decis ridicarea relației bilaterale România-Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic. Totodată, Iohannis și Zelenski au hotărât că România și Ucraina vor rezolva fără întârziere distincția artificială dintre limba română și “moldovenească”, au discutat despre lansarea în curând a “coridorului de cereale” din Ucraina în România via R. Moldova și au agreat că piloții ucraineni vor fi incluși în primul val de pregătire în cadrul centrului de instruire F-16 din România.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: