Skip to content
Politică

România, solidară cu Marea Britanie după cazul Skripal. Reacția lui Iohannis

nineoclock.ro

După ce mai multe țări s-au arătat solidare cu Marea Britanie în expulzarea mai multor diplomați ruși, ulterior atacului împotriva fostului spionul rus Serghei Skripal, și România a anunțat că va urma acest exemplu.

Pe acest fond, președintele Klaus Iohannis a participat luni la o întâlnire cu ministrul de Externe lituanian, prilej cu care au vorbit și despre necesitatea păstrării relațiilor diplomatice între aceste țări. Pe agenda discuțiilor s-a aflat și cazul Skripal, șeful de stat român punctând importanţa transmiterii unui mesaj consecvent şi puternic, exprimat prin acţiunea solidară cu Regatul Unit, la momentul potrivit, din partea statelor Uniunii Europene.

”Discuțiile cu ministrul lituanian au vizat consolidarea cooperării bilaterale dintre cele două țări, agenda regională, europeană și de securitate.
Președintele Klaus Iohannis a evidențiat relația foarte bună dintre cele două state, precum și aprecierea pentru dialogul constant și deschis cu omologul său lituanian, Președintele Dalia Grybauskaitė, amintind rezultatele vizitei efectuate la Vilnius în iunie 2016.
Președintele României și Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Lituania au exprimat dorința fermă de consolidare a dialogului politic și dezvoltarea legăturilor economice dintre cele două țări, fiind evocată, printre altele, necesitatea stimulării cooperării în domeniul noilor tehnologii. De asemenea, au evocat pozițiile și interesele comune ale României şi Lituaniei în cadrul Uniunii Europene, inclusiv în privința abordărilor privind viitorul cadru financiar multianual și a Brexit.
În cadrul întrevederii, cei doi înalți oficiali au amintit importanța unei coordonări crescute în privința Parteneriatului Estic și în Vecinătatea Estică a UE, pornind de la similitudinea de poziții a celor două țări. În acest context, au avut loc discuții cu privire la situația din Republica Moldova şi cea din Ucraina, fiind exprimată susținerea pentru continuarea procesului de reforme în spirit european.
Printre subiectele abordate s-au aflat și obiectivele comune ale celor două state în pregătirea Summitului NATO din luna iulie 2018, printre acestea numărându-se și prezența înaintată aliată pe Flancul Estic.
Președintele Klaus Iohannis și ministrul Linas Linkevičius au discutat și despre relațiile UE și respectiv NATO cu Rusia, inclusiv în contextul măsurilor luate la nivel european, la care s-au alăturat astăzi atât România, cât și Lituania, ca reacție la atacul cu agent neurotoxic de la Salisbury. Președintele României a subliniat, în acest cadru, importanța transmiterii unui mesaj consecvent și puternic, exprimat prin acțiunea solidară cu Regatul Unit, la momentul potrivit, din partea statelor Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *