Skip to content
Opinii & Analize

România stă la mâna unui partid lipsit de legitimitate electorală pentru soluționarea crizei politice

După ce au reușit îndepărtarea guvernului Dăncilă prin procedura moțiunii de cenzură, Opoziția pare acum paralizată în tentativa de a forma un nou cabinet.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe liderul Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, cu sarcina de a forma un nou guvern până la alegerile parlamentare de anul viitor, însă sarcina președintelui liberal este îngreunată de jocurile făcute de un partid care nu are nici un fel de legitimitate electorală. Victor Ponta anunța pe 23 octombrie că nu va vota guvernul Orban, făcând astfel foarte dificilă misiunea liberalilor de a forma o nouă majoritate.

Matematica instalării guvernului Orban

Calculele matematice ne arată că Orban are nevoie de 233 de voturi pentru a învesti guvernul. Dacă cei din PNL, minoritățile, ALDE și USR, ar vota acest Executiv, s-ar ajunge la un număr de 206 voturi. Chiar și cu cei de la PMP, s-ar ajunge la cel mult 226 de voturi, ceea ce înseamnă că liberalii vor fi nevoiți să convingă parlamentari de la PSD, lucru dificil de făcut ținând cont că social-democrații au anunțat deja că nu vor vota noul guvern. Fără o majoritate confortabilă, guvernul monocolor al celor de la PNL ar fi unul minoritar, extrem de fragil, ce ar putea cădea la prima moțiune de cenzură depusă de Opoziție.

În sistemul politic românesc, guvernele monocolore sunt excepții de la regulă, deoarece obținerea unei majorități simple, în condițiile unui spectru politic foarte fragmentat în numeroase formațiuni politice, s-a dovedit greu de obținut.

Un partid lipsit de legitimitate electorală ține în șah România

În eventualitatea în care guvernul nu va trece și interimatul Vioricăi Dăncilă se va menține, criza politică din România va continua. Nu se vor putea face propuneri pentru funcția de comisar european, de vreme ce Ursula von der Leyen a anunțat public că nu va accepta astfel de numiri din partea unui guvern interimar. Va fi greu de închis bugetul pe 2019 și bugetul pe 2020 va rămâne o necunoscută. Ministere-cheie din stat vor continua să fie conduse de interimari, iar implementarea recomandărilor din ultimul raport MCV va fi cel mai probabil amânată, imaginea României la nivel european degradându-se în continuare.

Grav este că de nebuloasa în care va fi aruncată țara se face responsabil un partid lipsit de legitimitate electorală şi de reprezentativitate, Pro România. Partidul lui Ponta nu a trecut niciodată testul alegerilor dar, la fel ca UNPR în trecut afectează în prezent echilibrul politic. La fel ca UNPR apărut în 2010, Pro România apare în afara procesului democratic și poartă amprenta personalizării politicii româneşti.

Folosindu-se cu tenacitate de potențialul de șantaj al partidului său, Ponta a jucat până la capăt, dar ofertele liberalilor probabil că l-au nemulțumit. Este clar acum că fostul lider al PSD țintește la o funcție importantă în stat, iar pentru asta este dispus să o mențină pentru moment pe Dăncilă la Palatul Victoria. Așa ne-am trezit în situația de a sta la mâna unui partid lipsit de legitimitate electorală și reprezentativitate pentru a soluționa actuala criză politică din țară.

Existența unui precedent din 2010 ar fi trebuit să reprezinte un semnal de alarmă pentru actorii politici. Totuși, faptul că aceștia nu au învățat nimic din erorile trecutului, demonstrează în ultimă instanță incapacitatea lor de a corecta marile disfuncționalități instituționale ale democrației autohtone. Incapacitatea de a forma consensul, de a găsi cel mai mic numitor comun, are ca rezultat proasta guvernare, făcută în detrimentul interesului public, iar zilele acestea tocmai o viziune asupra interesului public pare a le lipsi principalilor actori politici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *