Skip to content
Opinii & Analize

România stă pe un butoi de pulbere. Coronavirusul ar putea declanșa o adevărată explozie socială

Facebook

Epidemia globală de coronavirus are drept corolar criza economică.

În momentul în care industrii importante sunt închise, chiar și temporar, iar oamenii sunt aruncați în șomaj tehnic pe o perioadă nedeterminată, economia intră în criză.

Mai mult decât atât, fiind vorba de o pandemie mondială și trăind într-o lume globalizată, efectele economice ar putea fi cu atât mai devastatoare. Odată cu criza economică, tensiunea socială acumulată explodează, iar mai departe evenimentele se pot succeda în cascadă.

Tensiunea socială începe să devină tot mai pronunțată în România, odată cu accentuarea restricțiilor impuse de autorități. Documentul care a circulat începând de vineri în presă, cu privire la restricțiile de mișcare nu a fost un fake news în sine. Autoritățile au recunoscut că era vorba despre un draft aflat în discuție și care, la un moment dat, ar putea deveni lege, exact la fel ca în Italia și Spania. Impunerea de restricții în ceea ce privește deplasarea, coroborate cu pierderea locurilor de muncă pentru sectoare importante vor alimenta și mai mult aceste tensiuni sociale în creștere.

Desigur, restricțiile sunt necesare pentru depășirea pandemiei, dar nimeni nu poate spune cu exactitate cât se va prelungi actuala situație. Or, pe termen lung statul nu are capacitatea economică de a susține șomajul a sute de mii de oameni. Tensiunile sociale sunt momentan mocnite, dar ele nu vor rămâne așa pentru mult timp. De altfel, românii s-au dovedit a fi destul de ignoranți în ceea ce privește măsurile de carantinare. De aici și ordonanța militară numărul 2 din week-end. În aceste condiții, autoritățile trebuie să calculeze cu precizie matematică momentul când se va ajunge la măsurile de izolare c88ele mai drastice pentru că, la un moment dat, obligația devine imposibil de respectat din punct de vedere psihologic și cu orice risc, oamenii încep să iasă pe strada, indiferent de ordonanțe militare și pericole.

Românul aflat în izolare începe cu timpul să se teamă pentru siguranța sa economică. Guvernul a venit cu o serie de măsuri de compensare pentru firmele aflate în dificultate, dar chiar și aceste măsuri nu pot fi susținute pe termen nedefinit. Totul depinde de durata pandemiei. Cu cât va trece mai mult timp, cu atât tensiunea socială se va acumula mai mult. Ministrul Muncii spune că până acum au fost suspendate 200.000 de contracte de muncă și numărul total ar putea fi dublu. Florin Cîțu spunea săptămâna trecută că ne putem aștepta la un milion de oameni în șomaj tehnic. Nu trebuie să fii expert în economie pentru a înțelege că statul nu poate susține pe termen lung acest șomaj tehnic.

România se află acum pe un butoi cu pulbere. Dacă statul nu va reuși să gestioneze profesionist lucrurile și dacă criza se va prelungi pentru mult timp, ne putem aștepta la o explozie socială de proporții.

2 comentarii la “România stă pe un butoi de pulbere. Coronavirusul ar putea declanșa o adevărată explozie socială

  1. Societățile de prestări servicii ar fi putut funcționa în continuare si nu ar fi fost nevoie de somaj tehnic ,dacă pe lista celor 10 amendamente din declarație ar mai fi fost introdusă una,servisurile, vulcanizarile si alte prestări ar fi putut funcționa,acum din cauza restrictiilor trebuie sa închidem,populația nu are optiunea de a bifa ,merg sa imi repar mașina dacă tot nu pot pleca altundeva

  2. totul este un atentat terorist pus la cale si faurit de 5 ani de catre mafia criminala bildenberg si ue !
    scopul”: controlul total al populatiei ” si impunerea unor cipuri satanice si a unei dictaturi mondiale !!
    acesti derbedei blestemati ai bildenberg sunt criminalii au au facut acest atentat !
    bill gates a sponsorizat impreuna cu bildenberg uciderea in masa a populatiei !!!
    ARESTATII IMPUSCATII PE DERBEDEII SI CRIMINALII BILDENBERG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *