Skip to content
Politică

România sub lupă (07 august 2015). Dosarul răpirii jurnaliştilor în Irak. Discuţiile Iohannis-Oprea-PNL pentru formarea unui nou guvern. Abuzurile împotriva şi din partea poliţiştilor

Portalul de știri PSnews.ro vă prezintă, vineri, a patra ediţie a secțiunii „România sub lupă”, cu sociologul Marius Pieleanu, o invitație pentru toți cei care își doresc să vadă parcursul din spatele știrii, cursul evenimentelor și anticiparea efectelor pe care le produc evenimentele și deciziile politice, precum şi o radiografie sociologică şi o analiză amănunţită a principalelor frământări pe teme sociale, politice, economice, internaţionale şi nu numai.

Sociologul Marius Pieleanu comentează temele acestei ediții: Dosarul răpirii jurnaliştilor în Irak; Discuţiile Iohannis-Oprea-PNL pentru formarea unui nou guvern; Abuzurile împotriva şi din partea poliţiştilor.

 

  1. Dosarul răpirii jurnaliştilor în Irak. Implicarea lui Traian Băsescu şi a lui Vasile Blaga. Dezvăluirile lui Eduard Ovidiu Ohanesian

Sigur că domnul Ovidiu Ohanesian poate să vehiculeze orice sumă, pentru că, din păcate, acest dosar este secretizat – peste 50 de ani vom afla amănunte despre el. Însă ceea ce eu cred că este puţin probabil sunt acuzaţiile referitoare la Traian Băsescu şi Vasile Blaga. E puţin probabil ca aceşti oameni să se expună atât de tare (chiar dacă era vorba de milioane de euro) pe o speţă extrem de sensibilă, de maxim interes public şi care, dacă acuzaţia în sine s-ar dovedi a fi reală, ar produce foarte mulţi ani de puşcărie pentru fiecare în parte. Deci eu, din punctul ăsta de vedere, sunt circumspect, mai ales că domnul Corneliu Vadim Tudor, de-a lungul timpului, a mai avut acuzaţii către diferite persoane politice şi nu s-a dovedit, în general, nimic că ar fi fost adevărat. Deci un pic de reţinere trebuie să manifestăm şi să lăsăm justiţia, să vedem în ce măsură aceste acuzaţii sunt reale. Eu repet: nu cred că e vorba de o şpagă, de un comision luat. E foarte probabil ca suma răscumpărării să fie foarte mare, dar să-ţi opreşti un comision într-o astfel de situaţie, pe o temă de maxim interes public, mi se pare extrem de riscant şi aceşti doi oameni politici sunt extrem de experimentaţi ca să nu facă astfel de greşeli.

  1. Zvonurile privind discuţiile de la Neptun între Iohannis, Oprea şi lideri ai PNL, pentru formarea unui nou guvern

Este foarte posibil acest lucru, mai ales că, din păcate pentru ţară, aproape întreg Guvernul României este în concediu în străinătate. Practic, astăzi, la conducerea ţării, cu excepţia vicepremierului Gabriel Oprea, la Guvern nu se mai află niciun ministru plin. Toţi sunt reprezentaţi prin secretari de stat. Nu e în regulă. Este pentru prima oară în istoria democraţiei române când se întâmplă acest lucru. Spune foarte multe despre grija faţă de ţară. Dar, dincolo de asta, în mod evident, Klaus Iohannis încearcă să-şi aducă guvernul său, să-şi producă majoritatea sa. Premierul interimar Gabriel Oprea trebuie să recunoaştem: nu se mişcă rău; se mişcă chiar bine în această poziţie. Premierul Oprea mută inteligent în ultima vreme şi n-ar fi neapărat ultima soluţie proastă. Cred în posibilitatea existenţei unui premier în persoana domnului Gabriel Oprea, după cum e foarte posibil ca UNPR-ul, în ansamblul său, să facă pasul decisiv în Parlament, astfel încât PNL să aibă majoritate şi să formeze un nou guvern. Aşadar, este posibil ca, în această perioadă, Iohannis să negocieze cu liderul UNPR şi cu liderii PNL (dintre care unul, domnul Vasile Blaga, este la Mamaia – aşa înţeleg de la presă). Deci ar putea să se negocieze o astfel de majoritate pentru toamna acestui an, care nu e departe.

Deocamdată, premierul trebuie să se întoarcă în ţară, din croaziera în Caraibe, după care urmează – înţeleg – o nouă operaţie la turci şi, apoi, o vizită la DNA, pentru că este urmărit penal. Toate aceste imperative îi vor produce o lipsă de la serviciu. Când lipseşti de la serviciu, se întâmplă lucruri. Unul dintre ele este acesta: posibilitatea creării unei noi majorităţi. Mai mult decât atât, există o vulnerabilitate uriaşă de câteva săptămâni încoace pentru domnul Ponta: prezenţa domnului Liviu Dragnea în fruntea PSD-ului. Dragnea, cu siguranţă, va dori, în cele mai multe cazuri, altceva decât doreşte prim-ministrul. Dacă nu se vor concilia aceste două nuci tari conjuncturale ale PSD-ului (Victor Ponta şi Liviu Dragnea), mă tem că PSD-ul va lucra pentru a rămâne la guvernare, dar nu cu un premier în persoana domnului Victor Ponta.

  1. Proiectul de lege al vicepremierului Gabriel Oprea, în legătură cu pedepse mai mari pentru ultrajul împotriva poliţiştilor, dar şi reversul: ar fi necesară înăsprirea pedepselor pentru poliţiştii care fac abuzuri împotriva cetăţenilor?

Este o măsură care se impune, mai ales că se constată statistic din ce în ce mai multe atitudini de ultraj la adresa persoanelor care reprezintă instituţiile statului, nu numai Poliţia. Şi faţă de jandarmi, şi faţă de alte instituţii. Atenţie, însă: aceste măsuri nu se iau la cald, ci se iau în urma unor dezbateri publice foarte serioase, în care trebuie implicaţi toţi factorii. Totodată, trebuie contrabalansată această înăsprire a măsurilor de protecţie a poliţiştilor cu măsuri care să-i şi oblige, să-i şi responsabilizeze. Pentru că nu de multe ori constatăm că foarte mulţi cetăţeni sunt, la râdnul lor, abuzaţi de reprezentaţi ai instituţiilor statului (şi, mai ales, de poliţişti) şi aproape toate reclamaţiile depuse se finalizează cu „nu se confirmă”, ceea ce enervează foarte mult cetăţenii. Zona de poliţie rutieră este cea mai contestată de către cetăţeni. Şi în studiile Avangarde am identificat problema asta. Oamenii spun: „suntem mulţumiţi, în general, de Poliţie, dar suntem în continuare nemulţumiţi de atitudinea poliţiştilor de la circulaţie, de oamenii care sunt pe stradă şi interacţionează cu cetăţeanul”. Deci cred că trebuie şi din punctul ăsta văzut în ce măsură protejăm poliţistul, dar îl şi responsabilizăm, astfel încât să existe o oarecare unitate dialectică între cele două zone: cetăţean şi instituţii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *