Skip to content
Politică

România sub lupă (21 august 2015). Salariile medicilor. Lungile vacanţe ale lui Iohannis. Noul scandal de plagiat din Guvern. Proaspetele acuzaţii de corupţie din Prahova

Portalul de știri PSnews.ro vă prezintă, vineri, a şasea ediţie a secțiunii „România sub lupă”, cu sociologul Marius Pieleanu, o invitație pentru toți cei care își doresc să vadă parcursul din spatele știrii, cursul evenimentelor și anticiparea efectelor pe care le produc evenimentele și deciziile politice, precum şi o radiografie sociologică şi o analiză amănunţită a principalelor frământări pe teme sociale, politice, economice, internaţionale şi nu numai.

Sociologul Marius Pieleanu comentează temele acestei ediții: Revendicările salariale ale medicilor; Lungile vacanţe ale preşedintelui Klaus Iohannis; Noul scandal de plagiat din Guvern: cel al ministrului Economiei, Mihai Tudose; Proaspetele acuzaţii de corupţie de la vârful DGA Prahova şi BCCO Ploieşti.

 

  1. Revendicările salariale ale medicilor

Creşterea de salariu a medicilor trebuia, totuşi, realizată într-un concept mai larg: acela al unei creşteri a salariului unitar, la nivelul întregii economii naţionale. Pentru că, în mod evident, creşterea doar a salariului medicilor creează decalaje de salarizare în raport cu alte categorii profesionale şi, în consecinţă, nemulţumirea acestora. Cred că a fost uşor pripită decizia asta, mai ales în contextul în care doar mărirea salariilor medicilor, fără alte tipuri de măsuri, mi-e teamă că nu este suficientă. Ar fi trebuit un pachet de măsuri – de pildă: simultan cu creşterea salariilor, era necesară o strategie privind îmbunătăţirea infrastructurii medicale, a serviciilor medicale ca atare şi, mai ales, o strategie privind rămânerea medicilor în ţară. Sigur că majorarea salarială este o condiţie pentru rămânerea medicilor în ţară, însă eu cred că şi o măsură cu caracter legislativ, de interzicere măcar temporară a exodului masiv de doctori era necesară. Sigur că această interzicere ar trebui să fie o temă de dezbatere publică (nu se poate lua peste noapte) – tocmai de aceea zic că, deşi măsura în sine este una necesară, ea nu este suficientă, atât timp cât nu venim cu un pachet de măsuri care să îi fie complementare.

 

  1. Lungile vacanţe ale preşedintelui Klaus Iohannis

Condiţia de preşedinte este una cu totul diferită de cea de cetăţean. Dacă, în calitate de cetăţean al României (fie el şi primar al oraşului Sibiu), nu era o problemă de imagine publică aceea de a-ţi face vacanţe lungi în ţări mai mult sau mai puţin îndepărtate sau exotice, condiţia de preşedinte îi impune (că aşa e fişa postului) o viaţă mai cazonă. Sau, cel puţin, românii invocă, totuşi, o calitate a vieţii preşedintelui care să aibă cumva legătură cu marea masă a celor care trăiesc în această ţară: adică modestie. Drept urmare, probabil că, în timp, va trebui să-şi revizuiască atitudinea şi obiceiurile, astfel încât să îşi petreacă vacanţele (în măsura în care poate şi vrea) în România, fie şi măcar pentru că are un mandat de cinci ani şi nu mai mult (deocamdată) şi nu va fi asta un capăt de ţară.

 

  1. Noul scandal de plagiat din Guvern: cel al ministrului Economiei, Mihai Tudose

Din nou, ca în alte situaţii de politicieni acuzaţi de plagiat, tema ca atare a plagiatului nu reprezintă una de interes major în rândurile opiniei publice. Drept urmare, cred că nici consecinţele presupusului act de plagiat al domnului ministru nu pot fi unele de tipul „demisie” sau „scandal public major”. Pur şi simplu, este o ştire ca oricare alta şi va fi, în următoarele zile, „înghiţită” de alte ştiri care vor acapara spaţiul public şi atenţia opiniei publice.

 

  1. Proaspetele acuzaţii de corupţie de la vârful DGA Prahova şi BCCO Ploieşti

E clar că nici DGA nu este una alcătuită în mod exhaustiv din oameni verticali şi de probitate intelectuală şi profesională. Ca orice pădure, există şi uscături. Eu salut această decizie, pentru că e bine ca mâna lungă a justiţiei să pătrundă în toate domeniile de activitate, inclusiv în cele de siguranţă şi ordine publică. Nu mi-e foarte clar unde se va ajunge cu scandalul de la Prahova. Ştiu, însă (din păcate), că Prahova este, totuşi, un judeţ cu multe probleme penale: atât la nivel de oameni politici, cât şi la nivel de cei care sunt îndrituiţi şi în măsură să apere legalitatea. Nu putem decât să salutăm: justiţia e oarbă şi atacă oriunde există probleme de genul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *