Skip to content
Politică

România sub riscul infringementului. Un nou proiect privind legea dării în plată

Dacă până pe 15 martie nu vom avea transpunerea Directivei 17 în legislaţia noastră, România riscă declanşarea infringementului.

Este vorba de directiva privind clauzele abuzive din contractele de credit şi de care va trebui să ţină seama şi legea dării în plată. ANPC a pregătit un proiect de OUG pe care l-a postat luni pe site-ul său. Proiectul restrânge din start sfera viitorilor beneficiari ai legii dării în plată prin adresabilitatea juridică: beneficiari sunt consumatorii, nu persoanele fizice.

Până în martie trebuie să avem o lege care să transpună prevederile Directivei europene nr 17, despre care sistemul bancar românesc şi mediul politic ştia încă din 2014. Pe 15 martie expiră termenul dat de UE pentru implementarea acestei legi, inexistenţa atrăgând după sine declanşarea procedurii de infrigment pentru România.

În acest sens, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a publicat pe site-ul său proiectul de lege privind contractele de credit pentru consumatori garantate cu bunuri imobile. Observaţii şi propuneri se pot transmite în perioada 23.02.2015 – 5.03.2015.
De legea (ordonanţa de urgenţă) care va rezulta după promulgarea acestui proiect legislativ vor trebui să ţină cont atât viitoarea lege a conversiei creditelor din valută în lei, cea a insolvenţei persoanelor fizice şi mai ales legea dării în plată, potrivit unor surse citate de Romaniatv.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *