Skip to content
Republica Moldova

România susține R. Moldova în drumul său de reformă a justiției și luptă cu marea corupție

deschide.md

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a avut astăzi o întrevedere cu președinta Comisiei juridice a Senatului României, Iulia Scântei. La discuții a fost prezent și ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă. În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre reforma justiției și lupta cu marea corupție din Republica Moldova, inclusiv restructurarea cadrului instituțional, dar și despre experiența României la aceste capitole, potrivit deschide.md.

Sergiu Litvinenco a vorbit despre prioritățile Ministerului Justiției și acțiunile inițiate în acest sens, referindu-se, în special, la proiectul de lege privind verificarea integrității candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), votat astăzi de către Parlament în lectura a doua.

„Pentru a începe marea curățare a sistemului de justiție, este foarte important să avem în CSM și CSP membri integri și curajoși, care vor susține reforma justiției și nu vor admite în funcții judecători și procurori corupți și cu probleme de integritate. Este un exercițiu ambițios, dar care va da tonul reformei de mai departe, o reformă mult așteptată de către cetățeni Republicii Moldova, care își doresc o justiție în care să aibă certitudinea că nu le sunt încălcate drepturile în mod abuziv”, a subliniat ministrul Justiției.

La rândul său, Iulia Scântei a dat asigurări că România va continua să susțină eforturile noastre de reformă a justiției și luptă cu marea corupție. „Vă doresc mult succes. Contați pe sprijinul nostru în drumul spre reforma justiției, care nu este deloc ușor”, a menționat președinta Comisiei juridice a Senatului României.

La final, oficialii au convenit asupra intensificării și consolidării cooperării moldo-române pe segmentul justiției. În context, ministrul Sergiu Litvinenco a mulțumit României pentru deschiderea și susținerea continuă a Republicii Moldova la consolidarea statului de drept și în parcursul său european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *