România, țara mamelor minore și vulnerabile

Sursa foto: Liv Bruce on Unsplash

Una din trei mame nu a fost la control, în timpul sarcinii, la un medic specialist. Reiese dintr-un studiu recent al Organizației Salvați Copiii. Cel mai adesea deoarece femeile nu au bani ori cabinetul e prea departe de ele. Și aceasta e o cauză a mortalității infantile ridicate în România. O mama tânără nu ştie cum să recunoască o urgenţă medicală și de multe ori nu are la cine să meargă la un consult. Sute de localități din țară nu au nici măcar un medic de familie.

România e pe primul loc în Europa la numărul de mame minore. Cele mai multe sunt în zonele cu un nivel de trei scăzut. Adina Păun a făcut şi un profil al mamei vulnerabile de la noi din ţară.

Adina Păun, moaşă: De multe ori, mama tipică din rural este o mamă minoră, care are mai mulţi copii decât şi-ar dori. De multe ori au un nivel de educaţie scăzut, dacă apucăm 2-3 clase e extraordinar, 10 clase e foarte bine. Au venituri foarte restrânse sau deloc, sau depind de partener. Asta înseamnă că dacă vreau să îmi îngrijesc copilul, soțul sau familia decide.

Iar sistemul e limitat. Peste 300 de comune nu au medic de familie. Acesta este un alt motiv pentru care statisticile arată atât de îngrijorător.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţii Copiii România: Una din 10 nu a fost la medicul de familie deloc pe durata sarcinii, 34% au fost la medicul ginecolog. Jumătate din cele care au fost la medic au spus că au trebuit să îşi plătească analizele. Foarte multe, aproape 18 %, aveau vârste între 13-18 ani și 70 % dintre aceste femei spun că nu au folosit niciodată o metodă de contracepţie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: