Skip to content
" "
Politică

România, țara tragicomediei: denunțul împotriva lui Timmermans și consecințele sale

În ultima vreme, România pare a fi țara tuturor posibilităților. Am văzut-o chiar zilele trecute atunci când, în premieră europeană, un ziarist dintr-un stat membru UE a formulat o plângere împotriva prim-vicepreședintelui Comisiei Europene. Și pentru ca ridicolul situației să meargă până la capăt, plângerea este folosită de autorități pentru a deschide un dosar penal pe numele acuzatului. Scena, ruptă parcă din alt film, are loc în România anului 2019 și îi are ca protagoniști pe ziaristul Răzvan Savaliuc de la Lumea Justiției, autorul plângerii, Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene și pe procurorul Adina Florea, de la nou înființata Secție pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Plângerea în cauză îi vizează și pe Vera Jurova, Comisar european pe justiţie, Angela Cristea, şef al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, dar şi pe „făptuitorii din echipa de redactare a Raportului MCV, ce urmează a fi identificaţi, întrucât Raportul MCV nu este semnat, participanţii urmând a fi stabiliţi de organul de cercetare penală.  Plângerea respectivă este acum înregistrată la Secţia pentru investigarea infracţiunilor de justiţie şi se referă la „fapte de constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual, comunicare de informaţii false, toate în legătură cu falsificarea Raportului MCV… Faptele au fost săvârşite prin adoptarea «Raportului Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare» (Raportul MCV) din 13.11.2018 cu încălcarea atribuţiilor de serviciu prescrise de Tratatul Uniunii Europene (TUE) şi legislaţia în materie, prin falsificarea realităţilor privind domeniul justiţiei în România, prin comunicarea de informaţii false privind statul român şi prin iniţierea, constituirea, aderarea şi sprijinirea, sub orice formă, a unui grup infracţional organizat. Acţiunile făptuitorilor sunt asociate gravelor acţiuni de poliţie politică realizate de instituţiile de represiune ale statului cu încălcarea Constituţiei şi ordinii de drept – descrise in Denunţ – fiind aduse grave vătămări intereselor statului român şi fiind pusă în pericol securitatea naţională“.

" "

Denunțul unui ziarist asumat acum în mod oficial de către autoritățile statului român, poate avea un caracter exploziv, care pune într-o situație extrem de delicată țara noastră.

În primul rând, acuzaţiile respective, extrem de grave şi fără precedent în istoria instituţiilor europene, vin în momentul cel mai sensibil al vieţii politice din Europa. Ele coincid cu declanşarea campaniei pentru alegerile europarlamentare. De adăugat că totul pleacă din România, adică tocmai din ţara care asigură pentru prima dată preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Această situație, prin gravitatea ei, are potențialul de a face uitate realizările reale ale României în această perioadă. Problema e atât de serioasă încât ne-am putea aștepta la declanşarea unor proceduri de urgenţă la nivelul de vârf al instituţiilor comunitare, Comisie, Parlament şi Consiliu şi, eventual, cu implicarea unor organisme speciale de anchetă. Dincolo de cei acuzaţi direct, tot ceea ce se spune în textul denunţului poate şi cu siguranţă va fi intens folosit ca armă politică cu efecte potențial devastatoare, iar organizatorii atacului vor fi toţi cei care, într-un fel sau altul, vor deschide platformele politice populiste, euro-sceptice şi chiar anti-europene.

În al doilea rând, observăm că PSD, partidul aflat la guvernare în România se află într-o izolare completă în rândul partidelor socialiste europene. Denunţul din România pică exact în momentul începerii Congresului de la Madrid al Partidului Socialist European (22-23 februarie), ocazie cu care Frans Timmermans, proaspăt denunţat în România pentru constituire de grup infracţional organizat, va prezenta „Manifestul politic al socialiştilor europeni”, documentul programatic cu care intră ei în alegerile europene. “Socialiștii” din România nu au fost invitați la acest congres, lucru care spune multe despre poziția Partidului Social Democrat la nivelul socialiștilor europeni.

Oricum vor evolua lucrurile, cert este că vom fi ţinuţi mine. Ne place sau nu să recunoaştem acest lucru, denunţul de acum nu mai aparţine unei persoane anume, de vreme ce a fost asumat de autorități. El vine din România şi, ca atare, este asimilat cu România. Mai există însă o posibilitate, la fel de gravă pentru țara noastră, de vreme ce ea contribuie la scăderea credibilității României: obişnuiţi să ignore ce vine ca scandal din România în ultimii doi ani, responsabilii europeni vor ridica din umeri şi să decidă că nici acum nu e cazul să reacţioneze sau să obosească cu o replică, lăsând ca totul să fie rezolvat la nivelul serviciilor juridice competente. Oricare ar fi varianta, denunțul pune statul român într-o situație extrem de incomodă.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *