Skip to content
Coronavirus

România, teren fertil pentru mutații ale coronavirusului. Adrian Marinescu: Există acest risc, pentru că avem puțini vaccinați și multe infectări

Facebook

Contactat de PS News, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, susține că, din cauza numărului mic de vaccinați și a numărului foarte mare de infectări, ”există riscul” să apară o mutație românească a coronavirusului. Această variantă, însă, nu este obligatoriu să fie mai agresivă sau mai contagioasă, punctează medicul.

„La nivelul unei populații cum e cea a României, unde avem un număr mare de persoane nevaccinate, cu un număr mare de infecții, există și acest risc, să apară o mutație nouă care să transforme varianta Delta într-o variantă pe care să o putem numi autohtonă. Nu înseamnă că trebuie să avem o variantă care să fie neapărat mai agresivă sau care să se transmită și mai ușor, în condițiile în care Delta oricum se transmite. Pentru a se întâmpla acest lucru, e nevoie de următoarele: trebuie să fim siguri că acea mutație apare într-un procent extins la nivelul populației și trebuie să vedem caracteristicile noii variante, dacă într-adevăr evoluția poate fi nefavorabilă într-o mai mare măsură, dacă dintre decese avem mai multe pentru această variantă. Sunt lucruri greu de făcut pentru că presupune o secvențiere pentru un număr mare de persoane dintre cele infectate, de aceea vă spuneam că rămâne o ipoteză de lucru.

Nu știm încă dacă se răspândește mai repede. Și varianta Delta a trebuit demonstrată și a venit pe scară largă și abia apoi a ajuns și în România”, spune Marinescu.

Medicul a vorbit și despre noua mutație a coronavirusului, una dintre cele 45 de subtulpini derivate din varianta Delta, AY.4.2, precizând că nu „nu e o regulă ca toate variantele coronavirusului să se extindă la nivel global”

„Trebuie văzut dacă această subvariantă este de import sau autohtonă. E de văzut dacă e o variantă care ține de România sau e tot importată ca varianta Delta. Nu e o regulă să se extindă la nivel global pentru că dacă ne uităm la varianta braziliană aceasta nu s-a transmis la fel de ușor, era clar mai agresivă, dar nu avea și componenta de contagiozitate așa că rămâne de văzut în cazul subtulpinii AY.4.2”, conchide Adrian Marinescu.

Noua tulpină a coronavirusului nu are încă un nume oficial, iar oamenii de știință atrag atenția că folosirea denumirii Delta Plus poate crea confuzie, pentru că aceasta este doar una dintre cele 45 de subtulpini derivate din Delta.

Deocamdată, noua tulpină este numită Subvarianta AY.4.2 și, potrivit Financial Times, care citează date GISAID, este responsabilă de aproape 10% din cazurile înregistrate acum în Marea Britanie. Oamenii de ștință cred că noua tulpină tinde să devină dominantă, dar nu la fel de repede cum Alpha a fost înlocuită de Delta. Din acest motiv, ea nu este considerată deocamdată un game-changer (un fapt care schimbă paradigma epidemiei). Este probabil să fie curând declarată de OMS “variantă investigată” (VUI) dar nu neapărat și “variantă îngrijorătoare” (VOC).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *