Skip to content
Politică

România, ținta refugiaților. Câte cereri de azil s-au înregistrat de la începutul anului

România pare să fie ținta refugiaților. Zeci de cereri de azil s-au înregistrat încă de la începutul anului.

Astfel, potrivit informațiilor, 96 de oamenii au solicitat protecţia statului român de la începutul acestui an, principalele state de proveniență fiind Pakistan, Siria şi Irak, anunță Inspectoratul General pentru Imigrări.

Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări au înregistrat, de la începutul anului şi până în prezent, un număr de 96 de cereri de azil. Principalele state de provenienţă sunt Pakistan, Siria şi Irak, iar solicitanţii sunt majoritatea bărbaţi, cu vârste între 18 şi 34 de ani, se arată într-un comunicat de presă.

Cererile de acordare a unei forme de protecţie sunt analizate şi procesate de către ofiţeri special desemnaţi din cadrul Centrelor Regionale de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil. În România există şase astfel de unităţi, în Bucureşti, Timişoara, Giurgiu, Rădăuţi, Galaţi şi Maramureş.

Poliţiştii examinează fiecare cerere, luând în considerare documentele din dosar, datele declarate de solicitant în cadrul interviului coroborate cu informaţiile din ţara de origine, în vederea acordării unei forme de protecţie sau respingere a cererii”, mai arat reprezentanții Inspectoratului General pentru Imigrări.

Potrivit legislaţiei naţionale în materie de azil, în România se recunoaşte statutul de refugiat, la cerere, cetăţeanului străin care, în urma unei temeri bine întemeiate de a fi persecutat pe motive de rasă, religie, naţionalitate, opinii politice sau apartenenţă la un anumit grup social, se află în afara ţării de origine şi care nu poate sau, din cauza acestei temeri, nu doreşte să solicite protecţia respectivei ţări.

În prezent, în România sunt înregistraţi 2.600 de beneficiari ai unei forme de protecţie internaţională, potrivit unor surse citate de Antena3.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *