Skip to content
Politică

România, ținta unor atacuri? Raportul activității SRI pe 2014

Raportul privind activitatea desfăşurată de Serviciul Român de Informaţii (SRI) în anul 2014 a fost publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor a fost publicat, urmând a fi dezbătut de Comisia parlamentară de control a SRI.

Documentul punctează principalele coordonate ale activităţii derulate de SRI anul trecut, prezentând detalii despre măsurile specifice de prevenire luate de instituţie, cât şi măsurile privind informarea şi sesizarea organelor de cercetare şi urmărire penală, potrivit b1.ro.

Raportul activităţii SRI pe 2014 poate fi consultat integral pe site-ul Camerei Deputaţilor – AICI

Din acest raport reiese faptul că “SRI nu s-a confruntat în 2014 cu surprize strategice”, în pofida situaţiilor complexe care au avut loc în această perioadă. În document se face referire şi la gruparea Statul Islamic, considerată principala ameninţare teroristă la adresa comunităţii internaţionale, dar şi la accesarea rutelor de migraţie ilegală de către persoane cu istoric jihadist. În acest context, se precizează că s-a constat “o relativă creştere a profilului ţării noastre ca posibilă ţintă a unor atacuri”.

Au fost trecute în revistă şi riscurile atacurilor cibernetice la adresa ţării noastre, reieşind faptul că “nivelul de securitate cibernetică în România e în prezent insuficient pentru a răspunde adecvat unor atacuri de complexitate ridicată”.

Raportul SRI trece în revistă şi activăţile de contraspionaj, documentul atrăgând atenția asupra ratei scăzute a absorţiei fondurilor europene, considerată a fi “un punct nevralgic pe agenda publică”, dar și la fenomenul corupţiei, considerat a afecta “în cvasitotalitate sectoarele de importanţă strategică”.

Potrivit raportului, şi în 2014 DNA a continuat să fie unul dintre principalii beneficiari ai informărilor SRI, instituţia antoicorupţie primind 1.229 de informări în acest sens.

Cât priveşte subiectul sensibil al interceptărilor, în raport se arată că, în 2014, au fost puse în executare 44.759 acte de autorizare, principalul beneficiar fiind Ministerul Public şi DNA, cu 42.263 mandate de interceptare tehnică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *