România trăiește pe datorie, iar aceasta este tot mai mare

lei-romanesti
Sursa foto: pixabay

Datoria României a crescut în perioada pandemiei, însă a continuat să se mărească.  Iar noi plătim în cele din urmă datoria României prin taxe și impozite. În august, România avea o datorie pe undeva pe 736 de miliarde de lei, care înseamnă aproape 49% din Produsul Intern Brut al României, arată datele colegilor de Europa Liberă România.

Acum 4 ani, datoria României era pe la 35% din PIB. Sigur, există state europene cu datorii mult mai mari. Chiar peste valoarea PIB-ului. Întrebarea este însă ce s-a făcut cu acești bani.

Dacă îi dăm pe salarii și pomeni, nu e deloc bine, pentru că nu ajutăm economia și nu facem decât să ne furăm căciula. Pentru că datoria asta înseamnă bani imprumutați, deci adăugăm dobandă. Așa că viitorul nu arată deloc bine. Mai ales dacă ne uităm și pe deficit. Știti deja toată discuția despre deficit. Deficit, adică statul cheltuie mai mult decât încasează. Deficitul acesta este acoperit, din nou, din împrumuturi.

Ei, bine, deficitul a ajuns în primele zece luni, deci până la finlul lunii octombrie, la 3,97% din PIB. 62,81 miliarde de lei. Anul trecut, și atenție la ce urmează, în 2022, în aceeași perioadă era 3,34% din PIB. Deci, e mai mare anul acesta și presiunea asupra bugetului este tot mai mare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: