România trece la salariul minim european. Cât vor câștiga în plus românii și care sunt cele două mari probleme

bani
Sursa foto: INQUAM / OCTAV GANEA

România trece la salariul minim european. Proiectul a fost votat ieri în Guvern și prevede ca leafa minimă să nu fie mai mică decât 50% din salariul mediu brut. Economiștii spun că este vorba despre o încercare de a forța ajungerea veniturilor în toate țările europene la un nivel coerent, dar că acest lucru creează și probleme în România.

Profesorul de economie mondială Cristian Năsulea a explicat la Digi24 care sunt efectele introducerii salariului minim european în România. „E vorba de o încercare de a forța ajungerea al un nivel coerent al veniturilor în toate țările europene, recuperarea decalajelor în Europa de est, forțând creșterea salariilor celor mai mici. Schema aleasă de România e una prin care se dorește aducerea salariului minim la nivel a 50% din salariul mediu. Schema nu e lipsită de probleme, dar ar trebui să ajute ca variația veniturilor în rândul populației salariale să nu mai fie așa mare.

Prima problemă e că salariul minim duce întotdeauna la pierderi de locuri de muncă, are efecte negative fix pentru oamenii pe care ar trebui, în teorie, să îi ajute. A doua problemă legată de salariul minim european ține de principiul că dacă forțăm în sus salariile minime, asta împinge mai sus salariul mediu. Avem un calcul matematic care nu se termină niciodată, un cerc vicios care creează dezechilibre și sunt duse în sus veniturile și inflația. Creșterea e de aproximativ 260 lei net pentru românii care iau acum salariul minim. Creșterea se simte diferit pentru că una e să locuiești în București, alta în Vaslui. Din cauza asta ideea de salariu minim în sine are probleme fundamentale, vorbim de putere de cumpărare, necesitățile unei familii.

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: