Skip to content
Republica Moldova

România trimite echipamente medicale în R. Moldova. Siegfried Mureșan: În aceste vremuri de criză, trebuie să fim alături de românii din Basarabia

facebook/siegfried muresan

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan salută inițiativa Guvernului României de a trimite la Chișinău ajutoare medicale în valoare de 16,5 milioane de lei. „În aceste vremuri de criză, trebuie să fim alături de românii din Basarabia”, spune liberalul.

„Ajutor românesc pentru românii de peste Prut.

Un convoi de 20 de camioane cu echipamente medicale va pleca în scurt timp din Piața Victoriei din București spre Republica Moldova. România trimite la Chișinău ajutoare medicale în valoare de 16,5 milioane de lei.

În aceste vremuri de criză, trebuie să fim alături de românii din Basarabia”, scrie Siegfried Mureșan.

Astăzi se împlinesc 30 de ani de când, la 6 mai 1990, a avut loc primul “pod de flori” peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească.

“Podul de flori” este denumirea unei acţiuni derulate pe malurile râului Prut la începutul anilor ’90 ai secolului XX, ca simbol al frăţiei, dorinţei de apropiere şi istoriei comune a României şi Republicii Moldova. La aceste evenimente au fost lansate flori pe apa Prutului, de pe ambele maluri, detaliu ce a dat numele manifestării respective.

Primul “Pod de flori” a avut loc la 6 mai 1990. Acţiunea, intitulată “Podul de flori de la Prut”, a fost organizată de Liga culturală pentru unitatea românilor de pretutindeni în colaborare cu Asociaţia culturală Bucureşti-Chişinău şi împreună cu Frontul Popular Moldova. Cu acel prilej, locuitorilor din România li s-a permis ca în ziua respectivă, între orele 13.00 şi 19.00, să treacă Prutul în Moldova Sovietică fără paşaport şi viză, şi invers, cetăţenilor din Republica Moldova să treacă fără viză specială în România. În acest sens au fost create, de-a lungul frontierei de 700 km a Prutului, opt puncte de trecere: Miorcani – Pererita, Stânca – Costeşti, Iaşi – Sculeni, Ungheni – Pod Ungheni, Albiţa – Leuşeni, Fălciu – Ţiganca, Oancea – Cahul şi Galaţi – Giurgiuleşti. După această acţiune, procedurile de trecere a frontierei sovieto-române au fost simplificate considerabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *