Skip to content
Europa

România va acorda sprijin autorităţilor din Slovenia pentru stingerea incendiilor de păduri

bbc.com

Trei aeronave aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române, configurate pentru stingerea incendiilor vor desfăşura, începând de sâmbătă, o misiune internaţională de sprijin în Slovenia, în scopul limitării extinderii incendiilor de pădure.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat sâmbătă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea DSU.

În data de 22 iulie 2022, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Slovenia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui  ajutor umanitar extern de urgenţă, pentru autorităţile Republicii Slovenia.

Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, 3 aeronave aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române, configurate pentru stingerea incendiilor vor efectua începând cu data de 23.07.2022 o misiune internaţională de sprijin în Slovenia, în scopul limitării extinderii incendiilor de pădure, care au pus stăpânire pe teritoriul acestora. Cele două aeronave Spartan pregătite pentru stingerea incendiilor şi un Hercules care va fi folosit pe tru transport logistic vor pleca, azi, în Slovenia”, anunţă Executivul, potrivit news.ro.

În vederea coordonării cu autorităţile străine, la misiunea de acordare a asistenţei internaţionale, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă asigură un ofiţer de legătură din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Ajutorul va fi acordat în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul Republicii Slovenia prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

Dat fiind contextul actual, în care mai multe ţări europene se confruntă cu incendiile de vegetaţie,  statul român s-a implicat şi în sprijinirea autorităţilor din Grecia cu echipe specializate de intervenţie, la solicitările formulate de guvernul elen, prin intermediul Mecanismului European de Protecţie Civilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *