Skip to content
Economie

România va avea cele mai mici preţuri la carburanţi din Europa, dacă Orban scoate supraacciza pusă de Ponta

ultimenotizie.net

În cazul în care chiar se va tăia supraacciza la carburanţii auto, în România vor fi cele mai mici preţuri la staţiile de alimentare din Europa. Premierul Ludovic Orban a afirmat  că „trebuie desființată supraacciza la combustibil, care a fost o mare prostie„. Orban a precizat că va fi făcută o analiză.

Deşi astăzi pare să producă bani, poate să fie un semnal foarte bun dacă renunţăm la ea„, a mai spus Orban. Câţi bani a produs se poate vedea din datele comunicate de Ministerul de Finanţe şi făcute publice de Hotnews ca urmare a unei interpelări parlamentare: bugetul a colectat din septembrie 2017 până în prezent suma de aproximativ 5,8 miliarde de lei, prin introducerea supraaccizei la carburanți.

Defalcarea:  septembrie-decembrie 2017- 917,4 milioane lei impact din acciză: ianuarie-decembrie 2018- 2.754,1 milioane lei; ianuarie-septembrie 2019- 2.177,4 milioane lei, scrie economica.net.

Istoria supraaccizei În 2014, Guvernul Ponta introducea o supraacciză pe carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru, cu scopul declarat ca din banii strânşi suplimentar se vor construi autostrăzi. Ulterior, chiar Victor Ponta a spus că această supraacciză a fost o eroare, dat fiind că banii au intrat nu în autostrăzi, ci în bugetul mare. La finalul anului 2016, noul Guvern PSD a decis, potrivit promisiunii asumate în campania electorală, că va scoate această supraacciză începând cu 1 ianuarie 2017. Tot la 1 ianuarie, a scăzut şi cota generală de TVA, cu un punct, de la 20% la 19%.

În toamna lui 2017, Guvernul s-a răzgândit însă şi a decis reintroducerea acestei supraaccize, pe motiv că petroliştii nu au ieftinit suficient carburanţii, iar preţul fără taxe ar fi nejustificat de mare . În data de 15 septembrie, intrau în vigoare noile accize, mai mari cu 16 bani pe litru, decise de Guvern. Două săptămâni mai târziu, intra în vigoare, din nou, o nouă acciză, mai mare tot cu 16 bani pe litru. Înainte de a opera majorarea, ministrul Finanţelor a spus că s-a ales varianta creşterii în două etape tocmai pentru a nu crea şocuri consumatorilor. Efectul cumulat al majorării accizelor a fost, matematic, de 38 de bani pe litrul de acciză şi motorină, în benzinării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *