România va avea unul dintre cele mai moderne sisteme digitale de monitorizare a fondului forestier din Europa

lemne de foc
Sursă foto: pixabay

România va avea unul dintre cele mai moderne sisteme digitale de monitorizare a fondului forestier din Europa. 46 de milioane de euro sunt investiți din PNRR într-un sistem digital integrat format din camere video, imagini satelitare și sisteme de senzori care vor identifica orice furt din fondul forestier național.

Împreună cu aplicația SUMAL, care urmărește deja cu succes traseul lemnului din pădure, sistemul digital integrat ne va ajuta să recompunem din milioane de puncte pădurile României, să cartografiem la rezoluții mari orice suprafață de teren și să știm în orice moment când într-o zonă se extrag ilegal arbori. România are un instrument complex de identificare și urmărire a traseului lemnului. SUMAL poate identifica un furt, chiar în timpul desfășurării lui. Printr-un singur click, afli cine și unde transportă un camion cu lemne, câți arbori sunt scoși din pădure, câți agenți sunt autorizați și ce tăieri de lemn sunt planificate.

”Pe baza datelor din SUMAL, le-am corelat cu alte informații, respectiv camere de supraveghere ale traficului sau cu camere montate de primăriile unor localități și am probat că acel transport n-a avut loc sau că a avut loc mai multe transporturi decât cel declarat.

Versiunea 3 a aplicației SUMAL va ELIMINA o opțiune speculată ani la rând de hoții de lemne: Posibilitatea sistemului de a lucra OFFLINE. În SUMAL 3, toate mașinile care vor transporta lemn vor avea sisteme GPS, imposibil de manipulat de transportatori”, a declarat Mihai Gășpărel, inspector-șef al Gărzii Forestiere Suceava.

”Fie că discutăm despre situația în care unii umblă la telefon și opresc conexiunea de date, alții deviază de la traseu și în loc să ajungă din punctul A în punctul B, așa cum au scris în avizul de transport, ne trezim că fac o escală în altă parte, unde probabil mai dispare ceva lemn din autovehiculul respectiv”, spune Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Digitalizarea întregului sistem de urmărire, monitorizare și control a fondului forestier din România va restrânge ARIA de acțiune a hoților. 46 de milioane de euro din PNRR sunt investiți în tehnologii moderne.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: