Skip to content
Politică

România va contribui la producţia de porumb din UE

Producţia de porumb din statele Uniunii Europene este estimată să crească la aproape 74 milioane de tone în acest an, peste cantitatea de 64,5 milioane de tone recoltată anul trecut, România contribuind cu aproape 11 milioane de tone la recolta totală.

„Uniunea Europeană va înregistra anul acesta una dintre cele mai bune recolte la porumb, mulţumită vremii bune din timpul verii„, a declarat Claus Keller, analist al firmei germane FO Licht.

Prognoza privind producţia de porumb din UE a fost revizuită în urcare, de la o recoltă totală de 70,4 milioane de tone estimată în septembrie.

Keller estimează că Franţa va fi şi anul acesta cel mai mare producător de porumb din UE, cu o producţie totală de circa 17,5 milioane de tone, faţă de 14,7 milioane de tone anul trecut.

România se situează pe locul al doilea, cu o recoltă de 10,8 milioane de tone, în urcare de la 10,6 milioane de tone în 2013.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb, de 2,5 milioane de hectare, dar randamentul pe hectar foarte scăzut face ca ţara să fie în urma multor state cu o suprafaţă cultivată mult mai mică.

„Randamentul este încă scăzut în România, iar cel mai elocvent exemplu este porumbul. Avem un randament de 4-4,5 tone la hectar, în timp ce în Franţa randamentul mediu este de peste 8 tone la hectar, iar în Belgia e un randament de 11 tone la hectar„, afirma în luna sptembrie ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, informează mediafax.ro.

Clasamentul de anul acesta al celor mai mari producători de porumb din UE, va fi completat, potrivit estimărilor analistului german, de Ungaria (cu o recoltă de 8,9 milioane de tone), Italia (8,1 milioane de tone), Germania (5,3 milioane de tone) şi Polonia (3,7 milioane de tone).

Keller a apreciat că recolta mare de porumb din UE va reduce necesarul de import, pe fondul unei bune oferte de porumb pentru animale, dar şi pentru producerea de etanol şi pentru industria alimentară.

Cu toate acestea, există reserve privind calitatea porumbului de anul acesta, din cauza posibilelor contaminări cu micotoxine, avertizează traderii de cereale.

De exemplu, recolta din estul Franţei a fost afectată de micro-ciupercile care s-au înmulţit din cauza umidităţii excesive, existând o „diferenţă ca de la zi la noapte” între calitatea porumbului produs în estul ţării şi cel din sud-vest, a declarat un broker local.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *