Skip to content
Republica Moldova

România va cumpăra generatoare pentru R. Moldova. Iulian Chifu: Ţara noastră va putea interveni în comunitățile care sunt în situația cea mai dificilă

Saptamana Financiara

România va achiziţiona generatoare pentru a le trimite R. Moldova. Este una dintre măsurile analizate la guvern, după discuţiile cu preşedintele Maia Sandu. R. Moldova se află în cea mai gravă criză energetică din istoria sa, după ce livrările din Ucraina au căzut, în urma atacurilor ruseşti. ”România livrează în regim de urgenţă energie R. Moldova, în limita capacităţii de interconectare”, a declarat, la emisiunea ‘Radar Geopolitic’, de la TVR Info, Iulian Chifu, consilierul pe probleme de securitate al premierului.

Ecuația energetică a R. Moldova este extrem de complicată. Furnizarea energiei din Ucraina a fost blocată din cauza bombardării centralelor de către forțele ruse și, pe de altă parte, contractele privind furnzarea de gaz de către Gazprom, prin centrala din Transnistria, au fost alterate, adică partea rusă a redus substanțial livrările.

România a intervenit printr-un pachet de măsuri în sprijinul R. Moldova, care vizează asigurarea unor cantități de lemne, păcură și energie electrică pentru supraviețuirea R. Moldova.

Consilierul premierului României pentru probleme de securitate, Iulian Chifu, a explicat aceste măsuri adoptate în regim de urgență: ”Din 14 octombrie livrează 135 MW/ora/zi, iar din 24 octombrie, la solicitare, e vorba nu de un consum constant pe baza unui contract, ci de livrări de urgență, de compensare și reechilibrare și care se fac la un alt preț și o putem face în egală măsură, în limita capacității de interconectare a celor două state”.

El a anunțat și cum au fost stabilite prețurile la care se fac aceste livrări: ”Livrările se fac la prețul care a fost convenit cu R. Moldova, la un preț preferențial, validat prin hotărâre de guvern, la nivelul României. Cealaltă componentă, de urgență, cea validată începând cu 24 octombrie, se face la prețul pieței.”

Legat de o posibilă cerere venită din partea președintelui Moldovei, Maia Sandu, privind elemente suplimentare, consilierul premierului ne-a declarat:

Există, de exemplu – n-am să intru neapărat în detalii – dar există o perioadă de reflecție pentru achiziția unor generatoare, care, în caz de urgență, ar putea fi furnizate unui spital sau unei facilități urbane, pe o perioadă determinată de timp, pentru a putea să compenseze închiderea curentului, sau căderea într-o rețea, sau elemente de urgență. E și aceasta o componentă care poate interveni.”

Aceste generatoare vor fi cumpărate de România și livrate R. Moldova.

Despre asta este vorba. E vorba ca România să poată să aibă această rezervă, această resursă, ca să poată interveni în comunitățile care sunt în situația cea mai dificilă și în condițiile în care cade curentul electric”, a explicat consilierul premierului României pentru probleme de securitate, Iulian Chifu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *