Skip to content
Internațional

România va găzdui în premieră, în toamnă, o reuniune a miniștrilor de externe din NATO

adaktusson.eu

România va găzdui reuniunea miniștrilor de externe din NATO din luna noiembrie a acestui an, a anunțat joi șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, la finalul reuniunii ministeriale aliate care a avut loc la Bruxelles și pe agenda căreia a figurat pregătirea Conceptului Strategic al NATO, sprijinul aliat pentru Ucraina și consolidarea măsurilor de descurajare și apărare a aliaților în contextul agresiunii militare ruse în Ucraina.

“O veste excelentă în urma reuniunii miniștrilor de externe aliați de astăzi: România va găzdui reuniunea formală a miniștrilor de externe ai NATO în perioada 29-30 noiembrie, la București. Aștept cu nerăbdare să le urez bun venit aliaților noștri în România, pe flancul estic, la prima reuniune a miniștrilor de externe NATO găzduită de România“, a anunțat Aurescu, pe Twitter.

Reuniunea miniștrilor de externe din NATO de la București va fi a treia reuniune la nivel înalt aliat pe care România o va găzdui în cei 18 ani de apartenență la Alianță, după reuniunea miniștrilor apărării aliați de la Poiana Brașov (2004) și după summitul NATO de la București (2008).

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a cerut miercuri, în cadrul primei zilei a reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, ca noul Concept Strategic pe care Alianța îl va adopta la summitul de la Madrid să reflecte schimbările majore produse de invazia Rusiei în Ucraina, care au afectat grav echilibrul de securitate în vecinătatea estică și la Marea Neagră. Fiind primul ministru de externe care a solicitat un nou Concept Strategic, Aurescu a cerut ca procesul pregătirii noului Concept Strategic trebuie să pornească de la necesitatea consolidării apărării aliaților și transformarea posturii de descurajare și apărare.

După cum transmite caleaeuropeana.ro, şeful diplomației române a participat miercuri alături de omologii săi din celelalte 29 de state aliate la discuția privind Noul Concept Strategic al Alianței, care va fi negociat în următoarea perioadă. Noul document, pe care liderii NATO îl vor aproba la summitul de la Madrid din iunie 2022, va stabili modul în care NATO va face față unei lumi mai imprevizibile și mai competitive. Decizia aprobării unui nou Concept Strategic a fost luată la summitul aliat de la Bruxelles din 14 iunie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *