Skip to content
Puterea Știrilor Video

România va scăpa de dependența de gaze și petrol din Rusia, susține Laurențiu Gîdei (PSD): Rușii se duc, economic, în cea mai adâncă și neagră prăpastie

laurentiu gidei/arhiva personală

”În România nu cred că va crește prețul la gaze”, susține deputatul PSD Laurențiu Viorel Gîdei, după ce Rusia a oprit miercuri livrarea de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, într-o escaladare majoră a conflictului dintre Moscova și Europa. Invitat în studioul Puterea Știrilor, social-democratul a precizat că cei care vor avea de suferit vor fi rușii „pentru că ei se duc, economic, în cea mai adâncă și neagră prăpastie”.

„La momentul acesta, România nu mai este dependentă de gazul rusesc pentru că avem un consum scăzut pe perioada de vară. De fapt, noi nici n-am importat foarte mult gaz rusesc, maxim 10-20%, pe vârfurile de iarnă. Într-adevăr, războiul energetic are o altă conotație și este o întreagă discuție aici. Pe de-o parte, s-au instituit atâtea interdicții economice împotriva Rusiei, iar pe de altă parte, totuși, luam gaz, petrol și le dădeam bani. E un lucru oarecum nefiresc, dar toate statele europene și-au pus ca țel eliminarea dependenței de gazul rusesc. De altfel, și noi, prin legea offshore, vom scăpa de dependența de gaze, petrol, electricitate, tot ceea ce înseamnă Rusia din acest punct de vedere. Într-adevăr, se pot juca și închide robineții șantajând, punând presiuni în plus. De altfel, Polonia a și anunțat că se aștepta la acest lucru și nu are nicio problemă în a-și satisface nevoile interne din alte surse decât gazul rusesc.

Europa se remontează și există un curent de solidaritate. Cei care vor avea de suferit vor fi rușii pentru că ei se duc, economic, în cea mai adâncă și neagră prăpastie. Nu cred că îi va ajuta nimeni prea curând să își revină, având în vedere ce au făcut unui stat independent și ceea ce fac în continuare.

Să nu ne alarmăm, totuși. În România nu cred că va crește prețul la gaze pentru că este o legislație valabilă încă ce prevede o plafonare și există prețuri stabilite dinainte. Va fi, într-adevăr, o presiune pe bugetul național, însă România este capabilă să facă față acestui lucru până când vom avea suficient gaz din producție internă care să ne acopere tot necesarul de care avem nevoie”, a declarat Laurentiu Viorel Gîdei, la Puterea Știrilor.

Amintim că Rusia a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, pe motiv că cele două țări nu au plătit în ruble pentru livrarea combustibilului. Comisia Europeană a descris decizia de a opri livrările drept o tentativă de „șantaj” și a spus că coordonează un răspuns între statele membre UE.

Polonia este dependentă în proporție de 50% de gazul rusesc, dar Bulgaria este 100% dependentă. Pregătindu-se, însă, pentru o astfel de situație, statele europene dependente de gazul rusesc și-au crescut rezervele.

Compania poloneză de gaze PGNiG, de exemplu, spune că a rezervele din țară sunt pline în proporție de 80%. Europa se află și ea la sfârșitul sezonului rece, așa că cererea va fi scăzută. Bulgaria primește de obicei 100% din gazul său din Rusia, iar Polonia este aproape la fel de dependentă, dar cele două țări nu folosesc atât de mult gaz în mixul lor energetic, în mare parte pentru că încă depind foarte mult de cărbune pentru generarea de energie.

Polonia a spus că are suficient gaz în depozite și că consumatorii nu vor avea probleme. Bulgaria și-a asigurat aprovizionarea pentru „cel puțin o lună”, a declarat ministrul Energiei, Alexander Nikolov, reporterilor de la Sofia.

3 comentarii la “România va scăpa de dependența de gaze și petrol din Rusia, susține Laurențiu Gîdei (PSD): Rușii se duc, economic, în cea mai adâncă și neagră prăpastie

 1. & Domnul Laurențiu Viorel Gîdei arată că la PSD libertatea de exprimare poate circula între liderii politici , fiecare dintre liderii PSD având posibilitatea să își exprime opiniile și ideile proprii, ?

 2. Eu cred ca innotati in stiri false tipice guvernelor.
  Se minte incerdeibil de mult la nivel international.
  Se cenzureaza si se minte.

  Rusia va vinde indiei si chinei gaze si petrol pe care aceastea le vor vinde mai departe la mana a doua.Deci Rusii castiga.
  Rusii vand gaze si petrol la statele nato numai prin ruble…deci rubla castiga…Rusia castiga.

  Rusii si-au intarit moneda prin aur.Deci Rusia castiga.

  Deci fiat banii au in sfarsit valoarea data de aurul din banca si nu ineptii pentru idioti cum ar fi dolarul si euro care vor scadea fenomenal.
  Ce este de stiut?
  Ca nimic nu este real cum ni se spune.
  Toti politicienii nu stiu decat minciuna si iluzionarea poporului.Vinazarea de solutii inexistente..sau care aduc tara la ruina.
  Salvati conserve si argint si poate si plecati din tara..lasati politicienii sa sufere cu restul de prosti care ii sustin.Incredibil!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *