Skip to content
Opinii & Analize

România viitoare: o junglă plină de copii

PS News

Nu știu ce-a vrut să facă guvernul, ieri, cu povestea aia cu copiii la butoanele puterii. Că dacă voia să ne atragă atenția asupra Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului putea să facă altceva: o caravană națională care să ducă pamperși, lapte și mâncare la jumătate dintre copiii României, aflați la marginea sărăciei oficiale.

Eurostat zice că 1,5 milioane de copii din România (adică 41%) se află în risc de sărăcie sau excluziune socială. Astea sunt datele oficiale ale statului român, că Eurostat nu face investigații, ci publică statistici. Or, pentru mine asta înseamnă că cel puțin 60% din copiii români nu au ce mânca în fiecare zi. Că eu, spre deosebire de Eurostat, știu cum se fac statisticile. 

Ar merita făcut ceva nu doar din considerente umanitare, ci și practice. Că vrem sau nu, proiectul de țară pe următorii 30 de ani include copiii ăștia. Ăștia sunt grosul. A scos și Salvați Copiii niște cifre: o treime din familiile sărace au cel puțin 3 copii și tot o treime peste trei. Cam 8% dintre săraci au câte cinci copii. Ai mai auzit asemenea cifre la familiștii din anturajul tău? Ia deschide prima poză de grup care-ți e la îndemână și socotește câți copii au cei din fotografie. Eu am făcut asta: grupul de 8 persoane are cinci copii. La săraci, același număr de adulți are, în medie, circa cel puțin 18. 

Și cu asta am spus tot. Cu măsurile tâmpite pe care le ia, laolaltă cu măsurile bune pe care nu le ia, guvernul României pune la amanet viitorul României, și asta nu e o metaforă. Nu poți să investești în 5 copii în timp ce 18 fac foamea, pentru că viitorul celor 23 va fi unul extrem de violent și de lipsit de substanță evolutivă. Dacă facem lucrurile tot așa, în 20 de ani România va fi doar un teren de vânătoare de tip african, unde leii și antilopele vor fi două feluri de oameni tineri care nu au nimic în comun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *