Skip to content
Politică

România, vizată de discuțiile de luni dintre Trump și Putin

Președintele Statelor Unite ale Americii Donald Trump se va întâlni în cursul zilei de luni cu președintele Rusiei Vladimir Putin la Helsinki. Discuțiile dintre cei doi s-ar axa inclusiv în legătură cu România.

Cu exactitate, potrivit lui Yuri Ushakov, consilierul lui Vladimir Putin pe probleme de politică externă, pe agenda întâlnirii dintre Donald Trump și Vladimir Putin ar fi și sistemul de apărare antirachetă pe care îl are SUA în România, conform agerpres.ro.

Yuri Ushakov a oferit această informație printr-o declarație vineri pentru jurnaliștii ruși despre agenda discuțiilor dintre Trump și Putin. Temele principale ar fi: situaţia din Siria, relațiile economice dintre SUA și Rusia, stabilitatea strategică și nu în cele din urmă presupusa implicare a Rusiei în ultimele alegeri prezidențiale din SUA, potrivit agenţiei de presă TASS.

„Stabilitatea strategică ar putea fi un subiect central” al întâlnirii, a spus Uşakov.

„De ani de zile, Rusia sugerează iniţierea unui dialog asupra chestiunilor legate de retragerea SUA din Tratatul Rachetelor Antibalistice (ABM). Măsurile noastre de întărire a potenţialului de apărare naţională sunt o reacţie la sistemul global de apărare antirachetă al SUA care urmăreşte să devalorizeze forţele nucleare ale Rusiei. Partea rusă şi-a reiterat în mod repetat angajamentul faţă de Tratatul privind reducerea armamentului strategic şi şi-a implementat pe deplin obligaţiile asumate prin acesta”, a spus el.

Potrivit lui Uşakov, s-ar putea aborda de asemenea tema Tratatului privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune, „inclusiv în contextul desfăşurării de către SUA în România a unor platforme capabile să lanseze nu doar interceptoare, dar şi rachete Tomahawk inteligente”.
De remarcat că nu ar fi plănuită o declaraţie comună a reuniunii, potrivit consilierului lui Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *