Skip to content
Europa

România, vizată într-un raport al Amnesty International care denunță discriminarea rasială a poliției în cursul carantinei din Europa

brusselstimes.com

Forțele de poliție au impus carantina în moduri disproporționate în cele mai sărace zone din Europa, unde se află adesea și cele mai mari concentrații de minorități etnice, a afirmat Amnesty International într-un raport nou, scrie The Brussels Times.

Examinând 12 țări, raportul „Poliția și pandemia” expune o tendință îngrijorătoare a existenței prejudecăților rasiste în cadrul forțelor de poliție, care mai sunt suspectate în plus și de rasism instituționalizat.

Amnesty International afirmă că programul său Evidence Lab „a verificat 34 de videoclipuri de pe tot cuprinsul Europei care arată poliția făcând uz ilegal de forță și, de multe ori, când nici nu era necesar”.

Țările cuprinse în raport sunt Belgia, Bulgaria, Cipru, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Serbia, Slovacia, România, Spania și Regatul Unit, informează g4media.ro.

În Belgia, organizația națională pentru drepturile omului Ligue des Droits de l’Homme a colectat 102 reclamații privind abuzuri ale poliției în perioada 18 martie-29 mai, dintre care 36% referitoare la uzul ilegal de forță, 21% referitoare la insulte și 40% provenind de la minorități etnice.

Faptul că în Belgia reprezentanții forțelor polițienești au folosit ilegal forța pentru a impune carantina este îngrijorător; cerem anchete independente și eficiente privind aceste abuzuri”, a declarat Philippe Hensmans, directorul departamentului belgian francofon al Amnesty.

Considerăm totodată foarte problematic faptul că nu există legi care să interzică explicit suspectarea unor indivizi din cauza etniei lor și cel că autoritățile noastre nu colectează informații precise privind controalele poliției”, a adăugat Hensmans.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *