Românii au câștigat 139.000.000 de euro din TikTok Live într-un an. Cum s-au împărțit banii

Sursa foto: Pinterest

Crearea de conținut online devine una din cele mai dinamice și influente meserii la nivel global, cu miliarde de euro generate anual. În România, peste 300.000 de creatori activi pe TikTok au generat anul trecut venituri de peste 139 de milioane de euro, doar din live-uri.

Crearea de conținut online devine una din cele mai dinamice și influente meserii la nivel global, cu miliarde de euro generate anual. În România, peste 300.000 de creatori activi pe TikTok au generat anul trecut venituri de peste 139 de milioane de euro, doar din live-uri.

Pentru a dezbate acest subiect am invitat-o la Newsweek Life pe Mihaela Barbu, specialist comunicare new media.

Românii au câștigat 139.000.000 de euro din TikTok Live într-un an. Cum s-au împărțit banii

Trăim vremuri în care mulți dintre noi petrecem o treime din timp  online, în special pe platformele de socializare. În centrul acestei avalanșe informaționale și de entertainment se află creatorii: oameni care știu să producă content, să crească audiențe și să monetizeze conținut digital, adesea folosind doar un telefon, o idee bună și un public curios.

”Toate platformele de socializare pot fi monetizate, dar TikTok a venit cu ceva nou, rescriind regulile jocului: live-urile. 300.000 de români intră live, în fiecare zi, în platformă și fac bani. Cifra este enormă, având în vedere că numărul total de utilizatori români activi pe TikTok este de 6.8 milioane. Doar anul trecut, creatorii care fac live-uri în România au generat 139 milioane euro! Practic vorbim deja despre un ecosistem de business”, explică Mihaela Barbu.

Într-un clasament al celor mai bănoase nișe abordate pe această platformă de socializare, chit-chat-ul (n.red. discuții ”fără filtru”, ca între prieteni) este pe prima poziție, urmat de gaming,  muzică (DJ, talent), practici spirituale alternative (astrologie, tarot etc), fitness/sport, beauty și fashion.

Creatorii de conținut au devenit antreprenori recunoscuți de companii globale

Conținutul devine un activ strategic pentru dezvoltarea unui număr tot mai mare de afaceri digitale. Creatorii nu au nevoie de o locație fizică sau de un capital masiv, atâta timp cât au în spate ceva ce nu poate fi cumpărat: autenticitate și conexiune cu publicul. Ei devin tot mai mult actori economici relevanți: au un produs (conținutul în sine sau produse digitale), o piață (audiența), un model de business și o strategie (folosesc brandul personal și platformele de socializare).

Ca dovadă că sunt luați în serios și considerați o forță reală în economie, creatorii de conținut beneficiază de sprijin din partea giganților în tehnologie și servicii financiare. Potrivit unui studiu Visa, doi din trei creatori se confruntă cu plăți întârziate, ceea ce îi împiedică să își dezvolte afacerile. Compania a anunțat recent că vine în ajutorul acestor antreprenori digitali cu produse și servicii dedicate, parteneriate cu rețelele sociale și marketplace-uri pentru a le permite să acceseze câștigurile în timp real, prin intermediul cardului de debit.

Cum transformi influența în bani?

Într-o eră în care vizibilitatea digitală poate face diferența dintre succes și anonimat, abilitatea de a înțelege algoritmii rețelelor sociale, de a anticipa trendurile și de a crea conținut strategic devine esențială. ”Din experiența mea de consultant în comunicare digitală, am observat cât de important este nu doar să fii prezent online, ci să înțelegi cum să transformi această prezență într-un instrument de influență și apoi de creștere financiară.

Tocmai de aceea am creat Digital Influence – un newsletter educativ dedicat creatorilor de conținut, antreprenorilor și specialiștilor în marketing care vor să înțeleagă mai bine acest ecosistem în continuă schimbare. Fiecare ediție aduce studii de caz relevante, trenduri, recomandări de tool-uri utile, dar și o privire behind the scenes în viața creatorilor – oameni care au transformat pasiunea în business. De asemenea, descoperim povești incredibile prin interviuri exclusive cu profesioniști din industrie. În următorul număr, veți citi un interviu cu Paul Lungu, fondatorul Storytailors, o rețea globală de producție de film și televiziune care operează în peste 100 de țări”, mai spune Mihaela Barbu.

Organizațiile trag un semnal de alarmă: copiii petrec șase ore online

Dincolo însă de mirajul acestei lumi în care tot mai mulți învață sau vor să știe cum ”să facă bani din internet”, avem și partea întunecată: pericolele care-i pasc pe cei mici atunci când navighează online. ”Potrivit unui studiu realizat de organizația Salvați Copiii, vârsta la care copiii folosesc reţelele sociale a scăzut la 5 ani, iar aproape jumătate dintre ei petrec peste şase ore pe zi în mediul digital.

Copiii nu sunt pregătiţi emoţional pentru această hiper-stimulare, pentru violenţa din mediul online, pentru vieţile „perfecte” ale altora şi ajung să se simtă inadecvaţi sau marginalizaţi. Așa cum Albania a interzis timp de un an TikTok-ul, iar Australia a ”tăiat” accesul la rețelele de socializare pentru copiii sub 16 ani, și la noi ar trebui gândite niște măsuri”, mai punctează Mihaela Barbu.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: