Skip to content
Societate

Românii au impresionat o lume întreagă! Jurnalist The Guardian, emoționat de mobilizarea la graniţa cu Ucraina: „Caz de manual!”

Inquam Photos / Silviu Filip

Un jurnalist al publicaţiei The Guardian, care a ajuns în România din Ucraina, după şase ore petrecute în zăpadă şi vânt, se declară impresionat de mobilizarea românilor la graniţă. ”Caz de manual al unei abordări civilizate şi umane a refugiaţilor”, afirmă el. Şeful DSU, Raed Arafat, cel care a distribuit postarea ziaristului, le mulţumeşte tuturor celor care stau zi şi noapte pentru a oferi ajutor.

Raed Arafat distribuie, miercuri, pe Facebook, postarea de pe Twitter a unui jurnalist al publicaţiei The Guardian. ”O postare din partea unui reporter “The Guardian” care merită trimisă tuturor. Felicitări şi mulţumim celor care sunt zi si noapte pe teren să sprijine pe cei care au cea mai mare nevoie de suport in aceste zile”, a scris Arafat pe Facebook.  

Jurnalistul Shaun Walke scrie că a plecat din Ucraina în România.

„Cozi uriaşe de peste 6 ore în zăpadă şi vânt, cauzate de controalele la frontiera cu Ucraina. Pe partea României: mâncare, băuturi calde, autobuze gratuite, ajutor, voluntari, amenajare camere. Călătorie gratuită cu trenurile”, afirmă jurnalistul în mesaj.

Acesta se declară impresionat de ceea ce a găsit la graniţă: „Caz de manual al unei abordări civilizate şi umane a refugiaţilor”.

Românii au impresionat o lume întreagă

Amintim că, încă din primele ore ale declanşării conflictului armat din Ucraina, mii de voluntari s-au îndreptat spre judeţele de graniţă unde acordă ajutor refugiaţilor care ajung din zona de conflict. De asemenea, în întreaga ţară s-au mobilizat oameni, firme, voluntari, ONG-uri pentru a veni în sprijinul celor care fug din calea războiului.

Și Ursula von der Leyen, președinta Comisei Europene, a ținut să îi felicite pe români pentru ajutorul oferit refugiaților din Ucraina și a precizat că România este „un exemplu înduioșător pentru lume”. Nu vom uita solidaritatea poporului român, a mai spus Ursula von der Leyen.

„Îi felicit pe românii care i-au primit pe cei care fug din calea războiului, i-au primit cu brațele deschise. Sunt momente de solidaritate cu Ucraina, cu victimele războiului dur. Cel puțin 1 milion de locuitori au plecat din Ucraina în ultimele zile, România a oferit adăpost și alimente pentru 55.000 de oameni. România a fost un exemplu înduioșător pentru lume – la Vama Siret au fost donate apă, pături, oamenii au deschis ușile caselor pentru a primi persoane din Ucraina. Populația României este pregătită să primească refugiați, ajută și Rep. Moldova, asigură generatoare de electricitate pentru Moldova, medicamente pentru Ucraina. Sunteți un exemplu de solidaritate pentru UE și vă mulțumesc.

Vrem să ne asigurăm că le oferim protecție rapid refugiaților. Comisia Europeană a propus activarea unui mecanism temporar de protecție care ne permite să oferim refugiaților ucraineni drepturi de reședintă, locuințe, un gest de compasiune și datoria noastră morală de europeni. Am emis ghiduri pentru a simplifica procedurile la frontieră. În al doilea rând, oferim sprijin umanitar (…) Am înființat un centru de ajutor pentru cetățenii ucraineni în România.

Nu vom uita solidaritatea poporului român. Vom institui sancțiuni împotriva conducerii ruse, astfel încât să putem reduce capacitatea de a-și ataca vecinii. Am instituit sancțiuni fără precedent, care vor fi aplicate de partenerii din întreaga lume, sancțiuni economice.

În cazul în care situația se înrăutățeste, suntem gata să răspundem. În caz de represalii, încercam să ne diversificăm sursele de energie”, a declarat oficialul european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *