Românii au împrumutat mai mulți bani de la bănci decât firmele. Valoarea creditelor noi a crescut cu 28%

Sursa foto: Pexels

Băncile din România au acordat credite populaţiei şi companiilor în valoare totală de aproape 114 miliarde lei, în primele opt luni din 2024, cu 28% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2023.

Potrivit Asociației Române a Băncilor (ARB) valoarea creditelor noi acordate populaţiei şi companiilor în primele opt luni ale anului reprezintă echivalentul a 27,9% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii august 2024. Soldul creditului neguvernamental, care totalizează 407,89 miliarde lei la finele lunii august, este calculat ca diferenţa dintre totalul creditelor noi acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite.

Evoluţia creditului neguvernamental din prima parte a anului confirmă apetitul în creştere pentru împrumuturi al populaţiei, care a accesat 56,4% din valoarea creditelor noi, şi sprijinul constant pe care băncile din România îl acordă companiilor. Astfel, în primele opt luni ale anului 2024 au fost acordate credite companiilor de aproape 50 miliarde lei. Repartiţia pe monede relevă că în primele opt luni ale anului curent, 82,7% din împrumuturi au fost acordate în moneda naţională, 16,38% în euro şi 0,92% în dolari, ceea ce arată încrederea în moneda naţională şi contribuie la reducerea riscului valutar„, se menţionează într-un comunicat.

Altfel spus, în primele opt luni din an, companiile au împrumutat 50 de miliarde de lei, iar populația 64 de miliarde de lei.

Sistemul bancar din România se află într-o poziţie prudenţială şi financiară adecvată, mai toţi indicatorii fiind situaţi peste mediile sectoarelor bancare din Uniunea Europeană. Băncile din România sunt solide şi bine capitalizate, indicatorul de solvabilitate a ajuns la 24,05% în luna iunie 2024, de trei ori peste minimumul solicitat. Din perspectiva lichidităţii, indicatorii se plasează la niveluri confortabile şi, în plus, structura bilanţieră a băncilor este orientată către active lichide. Indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate se situa la 286,05%, potrivit datelor la luna martie 2024, în timp ce media europeană era de 167,1% în decembrie 2023, menţionează sursa citată.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: