Unul dintre cei mai relevanţi indicatori luaţi în calcul pentru a măsura calitatea serviciului de alimentare cu energie electrică este SAIDI (System Average Interruption Duration Index): durata medie a întreruperilor în reţea pentru un utilizator, care reprezintă timpul mediu de întrerupere a utilizatorilor la nivel de operator de distribuţie, calculat ca o medie ponderată, împărţind durata cumulată a întreruperilor lungi la numărul total de utilizatori deserviți de respectivul operator.
Indicatorul SAIDI se referă atât la întreruperile planificate de operatorul reţelei de distribuţie, cât şi la cele neplanificate, şi se calculează şi pentru mediul urban şi pentru mediul rural.
În medie, la nivel național, indicele SAIDI cumulat a fost, în 2023, de 238 de minute (opriri planificate şi accidentale), aproape adică patru ore. Cu doar 2 minute mai puțin, ca medie națională, față de anul 2022, deci avem doar o ușoară îmbunătățire de la an la an. În 2022, reducerea a fost mult mai consistentă, de 46 de minute față de media anului precedent.
Din cele 238 de minute, 134 de minute (132 anul precedent) reprezintă media întreruperilor planificate în alimentarea cu energie electrică a fiecărui client, iar 104 minute (108 anul trecut) înseamnă durata medie a întreruperilor neplanificate, care au survenit din vina distribuitorului de energie.
Durata întreruperilor variază foarte mult, între cele opt zone de distribuţie a energiei electrice din România, dar şi între mediul urban şi cel rural.
Mai jos puteţi vedea situaţia întreruperilor planificate şi accidentale pentru fiecare zonă de distribuţie din România
Principalul indicator de performanţă pentru continuitatea în alimentare a utilizatorilor este SAIDI pentru întreruperi neplanificate din cauza OD, fără întreruperile neplanificate provocate de evenimente meteorologice deosebite, respectiv de utilizatori și terți.
Valorile agregate de ansamblu pentru acest indicator sunt cuprinse, pentru 2023, între 67,9 min./an pentru Delgaz Grid (E.On – județele Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Vaslui, Bacău) – cea mai bună situație – şi 144,3 min./an pentru DEER Transilvania Sud (Electrica, județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu) – cea mai proastă situație.
Valorile nu atrată o îmbunătățire semnificativă față de situația anului precedent – în 2022 acest indicator a fost cuprins între 74 de minute (Delgaz Grid) și 138 de minute pentru DEER Muntenia Nord. Anul precedent a fost o îmbunătățire semnfificativă față de ce s-a întâmplat în 2021 atunci când, în premieră, într-o zonă de rețea din România, s-a ajuns la o medie a întreruperilor neplanificate de sub 100 de minute pe an. Au reușit atunci Enel (actualmente PPC) , în București-Ilfov, și E.On, în Moldova, cu valori de 89, respectiv 98 de minute.
Situația este totuși explicabilă mai ales în zonele unde acest indicator este mic – este foarte greu, și investițiile sunt și ele pe măsură, pentru un operator care deja a ajuns la un SAIDI mic, să mai “câștige” un număr semnificativ de minute. Așteptările vin mai degrabă de la operatorii de rețea cu un indicator SAIDI mai slab să își îmbunătățească timpii.
În țările europene avansate acest indicator SAIDI este cuprins între 20 și 100 de minute pe an, și abia în ultimii trei ani distribuțiile din România au ajuns să raporteze zeci de minute de întreruperi, comparativ cu sutele de minute de anii trecuți. Și după cum arată datele din tabelul de mai sus, nu au reușit încă toți operatorii să facă asta.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News