Skip to content
Sănătate

Românii, campioni la consumul de pâine cu clor sau acetonă. Dr. Adina Alberts: 100 kg de pâine „otrăvită” consumă un român, anual!

facebook

Nu mai puţin de 100 de kg de pâine care conţine substanţe extrem de periculoase precum clorul, acetona sau peroxidul de benzoil consumă anual un român, anunţă Dr. Adina Alberts.

Românii sunt cei mai mari consumatori de pâine din Europa, consumând aproape o pâine pe zi. Și, mai multe de o treime din această pâine este făcută din materie primă “îmbogățită” cu aditivi, emulgatori, acidifianți și agenți de înălbire precum Clorul, Peroxidul de acetonă sau Peroxid de benzoil. O bombă chimică fără doar și poate! De departe cea mai surprinzătoare substanță care se găsește în pâinea de zi cu zi este Azodicarbonamida, cunoscută și ca ADA, ADCA sau azoformamidă. Despre ADA e bine să știți că este un compus chimic de culoare galbenă, un praf inodor. I se mai spune „substanță chimică tip covoraș de yoga” (lb En. Yoga Mat) datorită utilizării sale pe scară largă în materialele plastice spumate. ADA este cel mai utilizat agent de maturizare al făinei de grâu și are rol de creștere a volumului și de îmbunătățire a texturii miezului. Cu cât făina de grâu este de o calitate mai redusă, cu atât este nevoie de ADA în cantitate mai mare pentru a obține o pâine pufoasă, crescută, aspectuoasă”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Ea afirmă că toxicitatea pâinii creşte dacă este prăjită, din cauza substanţelor pe care le conţine: “Despre ADA mai trebuie să știți că: se introduce în făină chiar de la moară; este adăugată în cantități mai mari la produsele de panificație congelate; acest adaos în pâine determină apariția ETIL CARBAMATULUI, o substanță cancerigenă care se găsește în cantități proporțional mai mari cu cât s-a adăugat mai mult ADA. Toxicitatea acestuia crește și mai mult dacă pâinea este prăjită”.

Legea permite ca făina să aibă în compoziţie substanţe deosebit de periculoase, precum clor sau acid ascorbic.

Vă mirați cum de producătorii de panificație care otrăvesc cel mai sfânt aliment sunt încă liberi să umple piața cu pâine cu aditivi? Asta pentru că legea PERMITE! Iată ce spune legea: Normele privind folosirea agenţilor de maturizare şi de albire prevăd următoarele: orice făină, ÎN AFARĂ DE CEA INTEGRALĂ, poate conţine una sau mai multe din substanţele următoare: acid ascorbic, bromat de potasiu, persulfat de amoniu, persulfat de potasiu, fosfat monocalcic, dioxid de clor (cu conţinut volumic de maxim 20 % clor), azodicarbonamidă, peroxid de acetonă; orice făină, ÎN AFARĂ DE CEA INTEGRALĂ, poate conţine peroxid de benzoil; orice făină, ÎN AFARĂ DE CEA INTEGRALĂ, destinată preparării biscuiţilor şi produselor de patiserie poate conţine clor. Astfel că atât timp cât legea permite asemenea toxine în compoziția pâinii din comerț, dacă vrem să rămânem sănătoși, nu ne rămâne decât să ne cumpărăm făină organică și să ne preparăm pâinea în casă”, a mai scris dr. Adina Alberts.

41 comentarii la “Românii, campioni la consumul de pâine cu clor sau acetonă. Dr. Adina Alberts: 100 kg de pâine „otrăvită” consumă un român, anual!

 1. Articolul are informații total greșite, neconforme cu realitatea din România, informații din care rezulta documentarea precară a stimatei doamne ”Doctor” estetician, Adina Alberts într-un domeniu total diferit de cel al ”experienței de viață” și, mai ales, pregătirii sale profesionale, dar in care își dorește să fie formator de opinie și să facă reclamă (agresivă și lipsită de fair-play în acest caz) la produsele organice de la Naturalia.
  Știm că este foarte usor să manipulezi opinia publică ( mai ales când se prezintă cu profundă modestie că dorește, citez: ”… să împărtășesc cu voi experiența mea de viață, să marchez momente speciale, să vă fiu de ajutor atunci când mi-l cereți, măcar și cu un sfat sau vorba bună …”) utilizând cuvinte cheie de genul “otravită”, “bombă chimică“ sau ”aliment sfant”, însă nu este admisibilă denigrarea acestui produs – Pâinea – fără nici un fundament științific sau legislativ. Deh, anumite drumuri ”schimbarea în bine” sunt pavate cu vorbe frumoase!
  Doamna ”doctor” declară cu mult ”profesionalism (caracteristică autobiografică!)”, nonșalanță și profundă și ”nevinovată” superficialitate:
  ”De departe cea mai surprinzătoare substanță care se găsește în pâinea de zi cu zi este Azodicarbonamida, cunoscută și ca ADA, ADCA sau azoformamidă”, bazându-se pe niște informatii din presa media din SUA, unde, într-adevar această substanță se folosește în domeniul produselor de panificație, cu precădere la obținerea chiflelor de hamburger și a franzeluțelor pentru Subway, dar nu citește legislatia UE, în vigoare și în România, care interzice itilizarea acestei substanțe în orice produs alimentar, mai mult decât atât, în UE, ADA este interzis inclusiv în produsele de material plastic care vin în contact cu alimentele (garniturile capacelor metalice pentru conserve, de ex.), și în produsele de uz veterinar pe baza de nitrofurazon. Pentru verificare se poate consulta ”REGULAMENTUL (UE) NR. 1130/2011 AL COMISIEI din 11 noiembrie 2011, de modificare a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind aditivii alimentari, prin stabilirea unei liste a Uniunii a aditivilor alimentari autorizați pentru utilizarea în aditivii alimentari, în enzimele alimentare, în aromele alimentare și în nutrienți, mai precis ANEXA III – Lista Uniunii a aditivilor alimentari, inclusiv substanțele suport, autorizați în aditivii alimentari, în enzimele alimentare, în aromele alimentare și în nutrienți și condițiile de utilizare a acestora”
  De aceea solicitam Doamnei Alberts, pentru ca asa este corect într-un text care se vrea stiintific, atunci când face referire la legea permisivă (?!) din România să facă și o trimitere bibliografică ca să citim și noi, nu?
  În plus, explicațiile tehnice utilizate în articol dovedesc încă o dată doamna doctor estetician este destul de departe de știinta alimentară, făcând confuzii între procesul de albire a făinii și cel de maturare sau utilizant cuvântul ”clor” – tot pentru manipularea cititorilor – pentru orice substanță care are clor în formula chimică, uitând, sau poate că dânsa nu stie, că si sarea de bucătărie are clor în formulă dar și în realitate, pentru că sarea este clorură de sodiu, nu? Postarea este extrem de toxică! Lansează în spațiul public afirmații injurioase și calomnioase la adresa unei industrii naționale, tradiționale, în care activează corect, respectând legislația și cu profesionalism tehnic și tehnologic (nu din cursuri absolvite online!), zeci de mii de antreprenori și angajați români!
  Prin urmare solicităm doamnei Dr.Alberts să vină cu precizări documentate pentru acuzațiile profund defăimătoare (bazate pe informații total false) aduse celor care lucrează în acest domeniu al industriei alimentare din România, – acestor ”producători de panificație care otrăvesc cel mai sfânt aliment sunt încă liberi” cum li se adreseaza aceasta.
  În caz contrar, ne vedem puși în situația de a solicita instituțiilor statului măsuri (inclusiv daune interese) prin care astfel de atitudini denigratoare (fake news este puțin spus) față de antreprenorii.

  Viorel Marin
  Președinte ANAMOB – Asociația Națională a Industriilor de Morărit și Panificație din România

  NB – Am postat acest drept la replică pe pagina facebook a doameni acum câteva zile. Și de atunci tace pentru că nu are de unde să preia cu copy/paste argumente care să-i susțină inepțiile postate! Iar cei de la Naturalia, cărora le promovează produsele (declarate bio) prin astfel de postări calomnioase, probabil că se bucură că ați preluat acest fake new!

  1. Dacă nu va recomandați, poate erați mai credibil, asa spunând ce funcție aveți, v-ați discreditat singur.
   Rămâne la latitudinea noastră dacă o vom crede sau pe dna Alberts.

  2. Principalul aspect unde ați greșit este faptul ca v-ați ascuns după lege, ca respectați legea.
   Exact, asta spune și dna Alberts, ca legea e prea permisiva și permite folosirea multor substanțe toxice, nu ma refer neapărat la ADA.

   Daca dvs. ați fi pus mai mult accentul pe latura moral – sufleteasca, poate v-aș fi crezut mai mult.

  1. Este suficienta furnizarea de informatii reale. Sa o judece cititorii si publicul larg! Daca stai ani de zile in procese cu toti delatorii publici din ziua de azi, cand mai faci si treaba?

    1. Este corect. Impactul inițial este mare și pe asta se bazează și așa zișii formatori de opinie făcuți la apeluri interesate de seară (în special, furnizori de produse dubioase)! De aceea administratorii de canale media ar trebui să dea dovadă de reală responsabilitate atunci când preiau texte de aiurea de pe net!. Era simplu să vadă că pagina doamnei ”estetician” este de promovare și lansare de produse (Naturalia); de regulă se practică campaniile bazate pe publicitate negativă (de obicei otrăvitoare pentru public)! Se știe că a devenit din ce în ce mai ușor să aduci publicul neavizat în poziția de ”sclavie mentală”. Și în plus, cei de la PSNews se puteau uita că respectiva doamnă nu are niciun fel de pregătire de specialitate (imaginile fals estetizate sunt ușor de fabricat prin ”chirugie specifică – specifică doamnei în discuție”, în schimb interesul de promovare al peginii este extrem de străveziu. Dar, se pare că este extrem de ușor să preiei fără discernământ orice aberație (în special cu iz vădit de senzațional) și să lărgești cosiderabil nivelul de contaminare publică.

   1. Eu am citit si o judec la un esteticean trabuie sa stie si principii de nutritie painea se face din aluat congelat din export si graul il exportam si importam biscuiti ne fiind de lucru oameni merg de slugi in europa sparanghel capsuni constructii, eu nu consum paine de cativ ani

    1. Doar o parte din pâinea vândută în supermarket se face din aluat congelat produs în România (la Turda) sau din import. Toate celelalte sortimente sunt din făină naturală rezultată din procesarea grâului românesc, care este și foarte apreciat calitativ la export (producem grâu de trei ori mai mult decât este necesarul de consum intern. Biscuiți avem atât din producția internă, cât și din import.

 2. Haideți domnule Viorel Marin, cum puteți lăsa o asemenea Doamnă sa calomnieze o întreaga industrie conformă cu Codex Alimentarius !!! Cum o puteți lăsa pe Doamna, care neavand experienta necesara, nu a putut enumera și formula completa a clorurii de sodiu ce conține o alta otrava, și anume iodul adăugat și toate celelalte otrăvuri folosite pentru, nu-i așa, o cantitate cat mai mare la ha ? Haideți domnule marin ..

  1. Industria functioneaza conform legislatiei europene de siguranta alimentelor (banuiesc ca ati citit in detaliu si cunoasteti diferentele din Codex alimentarius si legislatia europeana in materie). Propuneti ceva mai sigur si mai sanatos?

   Iodarea sarii pentru consum uman (pentru tot consumul uman nu neaparat pentru paine) este o masura general introdusa si impusa de autoritatile de sanatate publica.

   Care sunt celalate otravuri la care faceti referire? Probabil este vorba de cele pe care vi le-a indus ”subliminal si estetic” in minte Adina Alberts si altii/altele de aceeasi factura.

   Si, chiar nu vad legatura intre iod si cantitatea la ha, pe care o mentionati in mod ”subtil” in final!?!

 3. Domnule Viorel Marin -presedinte, există un studiu de pe site-ul apc romania . Cităm un specialist: nul dr.ing. Gheorghe Moldoveanu, autor a mai multor manuale şi cărţi despre făurirea pâinii, arată că: „Fiecare popor îşi are pâinea lui, modificarea caracterului pâinii însemnând pierderea identităţii naţionale”, iar „pâinea trebuie să rămână în permanenţă naturală, curată, nefalsificată în vreun fel, dacă ţinem să ne fie prielnică. Acest aliment, din străbuni a devenit nu numai simbolul hranei fizice obişnuite, ci şi simbolul hranei spirituale, drept pentru care merită să-i acordăm o atenţie deosebită.”

  Analiza produselor din punctul de vedere al primelor 3 ingrediente din compoziția acestora.

  Ingredientele produselor alimentare trebuie menționate în ordinea descrescătoare a cantității lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiză a primelor 3 ingrediente prezente pe etichetă (ingredientele aflate în cantitatea cea mai mare) și au reieșit următoarele:

  – La 98% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de către diferite tipuri de făinuri: făină albă, făină semialbă, neagră, integrală și dietetică. Diferența de 2% este reprezentată de apă.

  – La 52% dintre produsele analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de apă, iar diferența de 48% este reprezentată de următoarele ingrediente: gluten, ulei de rapiță, amidon de porumb și diferite tipuri de făinuri.

  – La 40% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de drojdie, iar diferența de 60% este reprezentată de apă, zahăr, grăsimi vegetale, gluten din grâu, sare iodată și diferite tipuri de făinuri.

  Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs, care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

  În cele 52 de produse analizate s-au identificat 18 aditivi alimentari, după cum urmează:

  E170 – carbonat de calciu este un colorant de suprafață care în concentrații mari provoacă flatulență, constipație și hemoroizi. De asemenea, poate favoriza în timp, tulburări de comportament, dureri abdominale, slăbire musculară și pietre la rinichi.

  E200 – acid sorbic este un conservant obținut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii.

  E262 – diacetat de sodiu este un conservant care îndeplinește si funcția de reglare a acidității.

  E282 – propionat de calciu este un conservant care poate provoca migrene și reacții alergice.

  E300 – acid ascorbic este un agent antioxidant obținut din glucoză și care în cantități mari poate produce diaree, atacă smalțul dinților și formarea calculilor la rinichi.

  E334 – acid tartric este un agent de reglare a nivelului de aciditate.

  E344 – citrat de lecitină este folosit ca și conservant.

  E341 – fosfat monocalcic se folosește ca agent de solidificare și poate produce tulburări ale tranzitului intestinal.

  E412 – gumă de guar, agent de îngroșare. Poate provoca alergii.

  E415 – gumă de xantan este produsă prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria menţionată mai sus, apoi precipitată cu ajutorul alcoolului etilic sau izopropilic, uscată şi mărunţită până ajunge să fie o pudră foarte fină. Este folosit în industria alimentară ca stabilizator şi agent de îngroşare.

  E422 – glicerină se folosește ca umectant cu rol în păstrarea hidratării pâinii pentru a menține în mod artificial prospețimea acesteia.

  E464 – hidroxipropilmetilceluloză – Are multiple utilizări, în principal ca agent de îngroşare, dar şi ca umplutură, fibre dietetice, agent antiaglomerant şi emulgator. Este similară cu celuloza dar are o solubilitate mai bună în apă.

  E471 – mono și digliceride ale acizilor grași – Aditivii E471 contin amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimile alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator , deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile, prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.

  E472 – esteri ai glicerolului cu acidul acetic și acizi grași – Esteri ai grăsimilor sintetice, produşi din glicerol, acizi graşi naturali şi alţi acizi organici (acetic, lactic, tartric, citric). Acizii graşi sunt în principal de origine vegetală, dar pot fi folosite şi grăsimi de origine animală. Produsul, în general, este un amestec de alte produse, cu o compoziţie asemănătoare grăsimilor naturale parţial digerabile esterificate cu alţi acizi naturali.

  E472e – esteri ai acidului diacetil tartric cu mono și digliceridele acizilor grași.

  E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu este un emulgator și agent de tratare a făinei.

  E920 – cisteină este agent de tratare a făinei, nu se adaugă în făina integrală, iar diabeticii trebuie sa evite această substanță pentru că poate interfera cu insulina.

  Top aditivi alimentari din pâinea feliată

  SC Good Milles Romania SA Ilfov – pâine feliată rotundă cu făină de secară 5—gr – 7 aditivi

  SC Velpitar SA Ramnicu Valcea – franzelă neagră feliată 300 gr – 6 aditivi

  SC Onix Panificatie SRL Bucuresti – pâine cu făină graham 300 gr – 5 aditivi

  SC Good Milles Romania SA Ilfov – pâine dietă feliată din amestec de făinuri și tărâțe de grâu 400 gr – 5 aditivi

  SC Good Milles Romania SA Ilfov – pâine toast feliată cu amestec de făină de grâu și secară 600 gr – 5 aditivi

  Hypermarche Cora – pâine albă felii rotunde 280 gr – 4 aditivi

  SC Velpitar SA Ramnicu Valcea – pâine feliată din făină albă de grâu 500 gr – 4 aditivi

  SC Patisgal SRL Galati – pâine intermediară 500 gr – 3 aditivi

  SC Boromir Prod SA Buzau – păine la tavă cu făină graham 400 gr – 3 aditivi

  SC VelRom SRL Targoviste – pâine boierească neagră 700 gr – 3 aditivi

  SC Mibos Project SRL Dragoslavele Arges – pâine specială cu tărâțe 300 gr – 3 aditivi
  Oare domnule președinte, nu știți cumva că ne otraviți încet și sigur cu astfel de pâine? O mâncați și dumneavoastră? ” Intr-o lume a informației, ignoranța este doar o alegere”. Ce este mai rău acum este că se pun denumirile gen acid ascorbic , gluten , cantonat de calciu, etc.. Nu se mai pun denumirile de E -uri pentru că deja populația a aflat că E-urile nu sunt bune. De ce domnule președinte se pune o substanță în pâine antimucegai? Că să țină 1-2saptamani de la fabricare până pe masa românului? Ce ati invatat domnule președinte că trebuie să conțină pâinea adevărată? Faină ( cât mai bună, de calitate fie ea integrală neagră, sau albă), maia ( tot din faină) sau drojdie, sare naturala( fără iod, domnule , pt că și sarea a fost masluită) și apă de calitate. Unde se ajunge domnule președinte de încercări să spuneți că este normal să ne otraviți cu astfel de produs numit pâine? Treziți-vă odată .

  1. Stimata Doamna Zoe,

   Domnul dr.ing Gheorghe Moldoveanu a fost si ramane o somitate in industria panificatiei din Romania.

   În schimb postarea de pe site-ul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) pe care o prezentati drept referinta, face parte din aceeasi categorie cu cea a dr. estetician Adina Alberts – campanii desantate de imagine, lipsa de profesionalism si cunostinte tehnice in materie si dorinta de capatuire pe seama celor care pot fi usor manipulati. APC este o asociatie privata, care a luat o denumire aproape identica cu cea a autoritatii oficiale in domeniu (nu vi se pare ca aduce cu principul de inselaciune?!), tocmai pentru a crea falsa impresia de reprezentativitate si competenta în materie (nu au specialisti, nu au laboratoare de analize, doar fotografiaza etichete de produse si prezinta informatii extrase din context in scop de manipulare).

   Modul de actiune APC se bazeaza pe lansarea de ”bombe” mediatice cu care isi face o campanie de imagine total incorecta. Iar una din bombele predilecte de ceva timp, este inducerea falsei informatii catre populatie, precum ca toate ingredientele care sunt clasificate in categoria ”E” sunt nocive. Total fals! In toate categoriile sunt si unele elemente interzise (sau cu contraindicatii), dar multe sunt elemente bune si folosite in mod curent pentru alimentatia umana; diferentierea intre interzise si permise, este transpusa prin legislatia de siguranta alimentelor si se face in baza unor analize serioase, efectuate de laboratoare de referinta internationale. De exemplu, vitamina C face parte din mult blamata (de catre APC) categorie ”E”. Considerati, in aceasta situatie, ca ar trebui interzisa utilizarea vitaminei C? Si astfel de exemple sunt multiple.

   Am atentionat in repetate randuri APC sa nu mai dezinformeze populatia, dar ei se bazeaza ca multe lume nu are cunostinte de specialitate si continua cu dezinformarea, pentru ca au observat ca totusi, oamenii seriosi din domeniu au destule lucruri de bun simt de facut si nu isi pierd vremea cu actiuni in justitie, costisitoare si consumatoare de timp.

   Din articolul prezentat de Dvs, se vede clar tehnica de manipulare utilizata de APC:
   1. incep cu o referinta adevarata (dr.ing Moldoveanu),
   2. continua cu exemplele de ”E”-uri nocive si,
   3. in final, vin cu exemple concrete de companii si produse (practic deotologic interzisa in tarile civilizate), pentru care precizeaza ca au aditivi, fara a preciza pe care; pentru ca:
   – aditivii utilizati in aceste produse nu au decat rol calitativ si tehnologic de fabricatie,
   – utilizarea lor este perfect legala si verificata de adevaratele autoritatii in materia – ANSVSA si ANPC si
   – pentru ca niciunul din aceste ingrediente/aditivi nu are efecte negative asupra sanatatii consumatorilor.

   Cu stima,
   Viorel Marin

   1. Utilizarea E-urilor poate fi perfect legala domnule . Imi pare chiar rau ca ati studiat atat facultate si alte studii si de fapt ati uitat ca painea trebuie sa fie facuta din ingrediente naturale. De fapt d-voastra clamati ca bombe mediatice lista de E-uri sau cum? S-au scris carti domnule , s-au facut studii. Puteti sa le contestati pe toate la un loc , dar nu puteti sa contestati ca sunteti foarte departe de a accepta ca pe piata romaneasca trebuie sa existe doar paine naturala – formata din ingredientele puse in mesajul de mai sus. Poate fi contestat adevarul practic din traditia fauririi painii. Cu minciuni repetate timp de 30 ani in care de fapt romanii au ajuns sa creada ca de fapt painea si alimentele trebuie sa contina tot felul de E-uri care mai decare mai periculoase. Pana unde merge orbirea evidenta ca de fapt alimentele actuale pline de aditivi pesticide , GMO( organisme modificate genetic) si alte asemenea nebunii inventate pas cu pas ne sunt implementate ca fiind „normale” si moderne si care tin cont de om si sanatatea lui? De fapt suntem in- Sindromul broastei fierte( aceea ca aceste substante adaugate pas cu pas , si imbolnavind populatia pas cu pas, an de an , ajung ca sa fie percepute ca normale. O broasca care este bagata in apa rece si apoi apa este gradat incalzita si ajunge apoi la punctul de fierbere- broasca obisnuindu-se cu temperatura gradat va ajunge sa nu mai vada pericolul de moarte si va muri nemaiavand energia necesara la un moment dat sa sara din oala. Atunci cand broasca ar fi introdusa brusc in apa fiarta ar sari imediat, ar riposta cu toata energia necesara.. Cam asta este si cu introducerea treptata a nenumarate E-uri in paine si alte alimente. De ce oare ne trebuie potentiatior de gust ( un E nociv) , de ce ne trebuie cum am mai zis substanta antimucegai ( o substanta sintetica in paine , de ce ne trebuie coloranti sintetici in paine ? Se pare ca la aceste intrebari de bun simt – teoriile dumneavoastra asa zis stiintifice nu prea au raspuns pentru o fiinta umana care isi da seama ca nu e normal. Domnule presedinte , eu am un prieten in Franta care are o facultate la randul lui in domeniul panificatiei si lucreaza intr-o boulangerie ( micile centre de paine ) . L-am intrebat foarte serios daca sunt prezente astfel de substante in painea care se gaseste in bloulagerie. Raspunsul a fost sincer- NU , in nici un caz. De fapt m-am convins si eu cum este o paine frantuzeasca timp de 6ani cat am fost de repetate ori in Franta. Painea de acolo domnule NU ARE GUSTUL , NICI TEXTURA nici ingredientele din Romania. Si graul romanesc facut pe pamant romanesc este superior graului frantuzesc. Acolo doar graul de tip bio este altfel, restul e plin de pesticide periculoase ( mult mai multe decat ce se pun la graul romanesc) In schimb painea frantuzeasca nu te baloneaza, nu trebuie sa mananci mult , nu duce la obezitate. , oare de ce? Eu nu am vazut aceasta problema la ei , pentru ca ei mananca paine de calitate, cat mananca. Nu prezinta burti,nu sunt grasi spre deosebire de Romania unde in 30 ani romanii au inceput sa prezinte un grad ridicat de obezitate( studii medicale , domnule, nu vorbe). Nu puteti contesta ca romanii mananca cate o paine la o masa si nu se opresc ( paine de proasta calitate , elastica, umflata, alba care prezinta amidon( evident pentru ca graului i s-a scos absolut toata tarata si a ramas doar mult amidon) si E-uri. Se pare ca traiti doar in directive UE dar nu in Romania reala. Treziti-va! Ne imbolnaviti cu stiinta dumneavoastra stramba si cu buna stiinta.

    1. De la problema pâinii produse de brutarii din România, ați ajuns să ne plimbați prin toate teoriile conspiraționiste (unele corecte de altfel) legate de alimentație, pe principiul pumnului în gură! Cunosc bine panificația din Franța și pe liderii ei, suntem colegi în organismele europene și internaționale. În vizitele lor au apreciat multe sortimente de pâine românească (inclusiv cu ingrediente utilizate pentru volum, aspect și aromă).
     Se vede clar, că nu sunteți o persoană de dialog civilizat, mai ales la modul în care generalizați un vot de blam total pentru toți cei care fac pâine în România! Ați crescut cu pâine românească ”otrăvită” și văd că sunteți în continuare suficient de activă: chiar în rolul de ”broască introdusă brusc în apă fiartă care sare imediat și ripostează cu toata energia necesară”
     Oricum, văd că ați dezvoltat o alegie totală la orice E, inclusiv cele utilizate legal (bănuiesc că fugiți cu scârbă și de vitamina C).
     Se vede clar, că nu sunteți o persoană de dialog civilizat, vă plac atitudinile extremiste, mai ales la modul în care generalizați un vot de blam total pentru toți cei care fac pâine în România, lucru cu care nu pot și nu voi niciodată de acord!

     1. Într-adevăr domnule! E-urile în alimente sunt teorii conspiraționiste și pâinea care conține câte 7 E -uri e bună . Nu , domnule! Nu am crescut cu pâine otrăvită. Am crescut cu pâinea normală dinainte de ’89( eram în facultate când a venit revoluția). Cred că sunt în stare să discern ce înseamnă produs natural și chimicale în mâncare. Adaosurile chiar și de vitamina C într-un produs care deja are vitamina C naturală nu are nici un sens ( dacă tot îi dați în continuare că vitamina C sintetică ar fi ceva demn de bun într-un suc de portocale pasteurizat și cu alte 5 E -uri adaugate( coloranti adaos de vitamina C sintetică și altele) Nu mă știu să fiu extremistă, doar că mă minunez cum dumneavoastră considerați că dacă caut să mănânc mâncare naturală, fără E -uri, fără MSG , aplec urechea la teorii conspiraționiste! Evidența din magazine nu este o teorie conspiraționistă domnule. Nici povestea despre sindromul broaștei fierte nu ați inteles-o . Ati ajuns să mă comparați cu o broască băgată brusc în apă fiartă care ripostează . Uimitor! Este ultimul mesaj. Fiecare are dreptul să facă alegeri ( unii fac alegeri conștiente alții inconștiente). Sănătate , vă doresc, marcând pâine de care ne oferiți .

     2. Am rugămintea să aveți bunul simț și să nu-mi băgați vorbe pe care nu le-am rostit!
      Am spus că industria utilizează NUMAI ingrediente (E-uri) permise de legislația UE, dovedite că NU AU NICIUN EFECT NEGATIV SAU CONTRAINDICAȚII pentru sănătatea consumatorului! Vitamina C a fost un exemplu de ”E” cu largă utilizare pentru sănătate.
      Nu v-a condamnat nimeni că vreți produse bio! Sunt foarte bune pentru sănătate! Din păcate produsele reale din categoria bio se găsesc în cantități mici și sunt scumpe. De aceea mulți excroci profită de neștiința consumatorilor și promovează produse dubioase cu reclama de așa zis sănătoase sau bio. Dezinformările cu caracter de generalizare, de genul ”industria de panificație românească produce faină și pâine otrăvită și românii o consumă” (și implicit cumpărați produsele pe care le promovez eu Adina Alberts) sunt degradante și încalcă toate normele de comunicare comunitară. Și dvs, din păcate, le promovați și le susțineți, justificând prin cazuri particulare reale, dar pe care le generalizați în mod neacceptabil.
      PS – și înainte de 1989 industria de panificație utiliza ingrediente și aditivi cu funcții tehnologice specifice, numai că atunci nu exista tehnologia digitală actuală care a ajuns la un mod de funcționare prin care orice non-valoare ajunge formatoare de opinie în mediul public … și vinde (pe bază de imagine fals creată) orice i se oferă.

     3. Domnule dragă, aveți răspuns pentru orice contestație, sînteti un expert manipulator plătit să faceți aceasta. Nu se poate altfel, nu ați fi fost angajat sau pus în această funcție. Așadar interesul aste al d-voastră integral, banii sînt la d-voastră – și cum se spune prin teoriile conspiraționiste – care acum numai teorii nu sînt – urmăriți banii.

 4. Saut,

  „Mareane” ,Mareane ai vreo panificatie si folosesti astfel de aditivi ,imbolnavesti lumea pentru ca legislatia o permite?imbolnavesti lumea in schimbul imbogatirii?dar ai de ales intre a face rau sau bine ,dar orice alegi dai socoteala cand ai sa putrezesti,nu va mai saturati de money,mancati cu 2 linguri?

  1. Nu am nicio afacere în panificație, dar respect acest sector, reprezentat de oameni de mare calitate și îmi displac profund dezinformările care duc la îndobitocire în masă.

 5. Paine romaneasca nu se mai fabrica de mult in Romania, paimea adevarata era cea pe car o faceau bunici acasa, poate in unele gospodarii din tara mai fac paine pentru uzul familiar dar in comert toata este adapata cu substante nocive organismului uman, aditivi si E-uri cat cuprinde sa aiba cat mai lung termenul de valabilitate, cea ce stim cu toti ca nu este normal si sa isi pastreze aspectul de proaspat, pacat ca toti și-au vandut sufletul si credinta pentru bani, imbolnaviti poporul cu buna stiinta si nu va pasa atunci cand va uitati in oglinda nu aveti remuscari ca, pentru inavutirea voastra calcati pe cadavre… dar ceace oferiti aia o sa primiti inzecit, si voi sunteti supusi boli iar bani care ii luati de la amarati pe acea sfanta paine care ati deteroiorato constient cu mizeriile voastre ii veti da spaga la doctori sa va faceti bine. Vezi Gabriela Firea Primarul Capitalei sau va mai ia foc casa, se mai imbolnavesc copii vostri, legea bumerang.

  1. Îmi pare rău, dar la modul mizerabil în care vă exprimați nu meritați mai multă atenție! Aveți dreptate într-o singură privință; era mult mai bine pe vremea bunicilor, nu exista internet-ul de astăzi în care toate abjecțiile sunt transmise liber către marele public!
   Oricum ”apreciez” modul extrem de profesionist în care se face moderarea postărilor pe acest site.

 6. Atâta timp cât avem in țară multinaționala Monsanto (devenita bayer intre tîmp) totul este otrăvit in Romania.
  Monsanto sunt acuzați in lume de CRIMĂ ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII ȘI NATURII.
  MONSANTO VINDE VRAC IN AFARA SI MARFA VÂNDUTĂ REVINE AMBALATA CU ETICHETĂ BIO SAU ORGANIC.
  NU E TEORIA CONSPIRAȚIEI CI PURA REALITATE.

  1. Bayer (Monsanto) nu a vândut niciodată grâu în România! Ce spuneți dvs NU are nici o legătură cu pâinea!
   Dar vinde porumb!
   Se vede de la o poștă că aveți multiple cunoștințe de bioinginerie genetică și ați evaluat personal orgasnismele modificate genetic de care faceți vorbire și deci, faceți afirmații în totală cunoștință de cauză de specialitate (și nu de pe canale media mai mult sau mai puțin obscure și extremiste cum fac alții!) ,
   Deci, ce ziceți de mămăliga noastră cea de toate zilele?!

   1. Domnule Viorel Marin, Monsanto vinde în toată lumea, nu numai în România, seminte modificate genetic, seminte de absolut orice fel, cereale,legume, fructe, etc… nu este necesar sa vândă grâul propriu zis.
    Dar indiferent de ce organizații produc ce sau vand ce si indiferent ce legi românești, europene, mondiale, sunt, în România nu există autoritate de control necorupta.
    România este țara tuturor posibilităților si cu cat șpagă e mai mare cu atat mai multe șanse sunt ca orice fel de nereguli sa devina chiar legi care sa permita acele nereguli.
    Deci pana cand in Romania nu se vor înființa autorități juste care sa aplice legea, vom mânca si cauciuc si bumbac si mercur pe banda rulantă, asa ca înainte să arătăm cu degetul în stânga și în dreapta, care e mai cult, care e mai școlit, care e mai informat haideți să plecăm de la baza:
    – LEGEA,
    – APLICAREA LEGII,
    – RESPECTAREA LEGII,
    Fără PRIVILEGII și fără SPAGA!
    După aceea putem începe să vorbim de cine produce ce si cu ce fel de ingrediente.
    O zi frumoasa va doresc!

    1. Alexandra,

     Grâul GMO este într-o fază incipientă de dezvoltare. Din această cauză discuție legată de panificație nu are încă obiect.
     În zona porumbului și soia este important de discutat. Fără pretenția de a fi agnostic, chiar poate cineva să în declare în deplină cunoștință a realitații să arate până unde este benefică biotehnologia și de este devastatoare pentru viața pe Terra?
     Câți oameni de bună credință, care nu au nici măcar un minim de pregătire în domeniul biotehnologiei, pot cu adevărat să diferențieze informația reală față de cea promovată cu rea intenție de extremiștii radicali sau de marketing-ul deșănțat practicat pe această piață extrem de diferențiată (ex. UE vs SUA vs China) și concurențială atât la nivel științific, cât mai ales politic?
     .

     1. Scuze, din cauza vitezei, am am mâncat cuvinte în postarea anterioară. Deci:

      Grâul GMO este într-o fază incipientă de dezvoltare. Din această cauză orice discuție legată de panificație nu are încă obiect.

      În zona porumbului și soia este important de discutat.

      Fără pretenția de a fi agnostic, chiar poate cineva să în declare în deplină cunoștință a realitații și să arate până unde este benefică biotehnologia și de unde este devastatoare pentru viața pe Terra?
      Câți oameni de bună credință, care nu au nici măcar un minim de pregătire în domeniul biotehnologiei, pot cu adevărat să diferențieze informația reală față de cea promovată cu rea intenție de extremiștii radicali sau de marketing-ul deșănțat practicat pe această piață extrem de diferențiată (ex. UE vs SUA vs China) și concurențială atât la nivel științific, cât mai ales politic?

     2. Cred ca diferenta dintre organic si GMO nici dvs nu reușiți să o faceti.
      Foarte putin relevantă explicația dvs, bunicul meu a fost morar o viata intreaga si înainte si dupa ’90.
      Cum am spus repet, pana la GMO si chimicale, ne mănâncă toți sfinții, vorba aia, caci faina alba prin procesul de rafinare este privată de toata fibra si toți nutrientii grâului, produsul finit în organism rezultând 100% în glucoza cauza principală a tuturor bolilor.
      Iar apoi putem continua discuția cu autoritățile de control care își fac treaba în România într-un mod „impecabil”.

     3. Alexandra,

      1. Calitatea făinii – făină din piață este de toate tipurile, de la albă la integrală sau neagră. Nu industria decide ce tip trebuie consumat. Doar consumatorii. Desfășurăm multe campanii de informare privind tipurile de făină și avantajele/dezavantajele legate de nutriție. Sunt convins ci și bunicul producea în funcție de ceea ce cerea piața. Din păcate, o mare parte din piață solicită franzela din făină albă (indiferent de dezavantajele legate de nutriție), pentru că este cea mai ieftină. Iar, legat de problema produselor GMO, nimeni nu poate garanta nici de bine, nici de rău.

      2. Am intervenit pe acest flux de știri numai datorită mizeriilor cu otrăvirea în masă a românilor prin pâine (cu caracter de situație generalizată cu anatemă pe toată industria) publicate o diletantă, care se vrea guru în alimentația sănătoasă. Și este rolul nostru de proteja imaginea celor care operează corect și profesionist.

      3. Ca în orice domeniu, și în panificație, alături de mulții profesioniștii corecți există și excroci (dintre care unii rămân nepedepsiți!). În privința autorităților avem o mare problemă cu cele fiscale. Aici este o mare corupție și de aceea avem piața neagră care ne face mult rău la toți.

   2. Credeți că este posibil ca produsele promovate de Adina Alberts să fie, cum spuneți dvs, produse de Monsanto, reambalate și vândute ca produse bio?

  2. Credeți că este posibil ca produsele promovate de Adina Alberts să fie, cum spuneți dvs, produse de Monsanto, reambalate și vândute ca produse bio?

 7. Daca painea nu ar avea si unele „imbunatatiri” cu aditivi si alte „ingrediente”, nu ar arata asa de bine precum o vedem in prezent. Deci, concluzia? Nu suntem vinovati si noi ?Pentru ca prima data cei mai multi dintre noi, daca un produs nu arata foarte bine, nu il cumparam! Iar interesul tuturor producatorilor este sa li se cumpere produsele. Deci vina cade pe toti… si in primul rand pe noi care i-am incurajat sa faca asta…

  1. ”Îmbunătățirile” legate de aspectul cerut de cumpărători sunt făcute numai cu aditivi și ingrediente legale! Care nu afectează sănătatea publică. De a cui vină vorbim atunci?

 8. Peste tot în lume se găsește pâine integrală , in care făina conține si partea cea mai nutritiva din bobul de grâu , numită ‘ germe’ .Numai aici , în România , țara care exportă grâu , nu am reușit să găsesc încă , o pâine , cu adevărat integrală , ci doar pâine „neagră” vopsită .Puteți să-mi indicati și mie unde pot găsi o pâine normală , de calitate ? Vă mulțumesc !

 9. Chiar așa ! (1) Domnule Marin, in Iași ce pâine cu adevărat integrală se poate găsi ? Producătorul și magazinul. (2) De ce producătorii care ”vopsesc” pîinea și o denumesc ”neagră” nu sunt condamnați la pușcărie ? Pentru fals, uz de fals și probabil intoxicarea populației.

  1. 1. Un producător de referință din Iași este Agropan. Și nu numai!
   2. Cei care colorează pâinea sunt pedepsiți. Dacă aveți exemple reale, vă rog să trimiteți o sesizare la DSV Iași.

  2. Vedeți, d-le Marin, că nu aveți niciun răspuns valabil la această banală întrebare ? Bag samă că păstoriți și agreați un sistem corupt, plin de hoțomani și înșelători de joasă speță, adunați sub bravul stindard al făcătorilor de pâine, dar de fapt un grup organizat, direct sau nu, pentru înșelarea populației privind calitatea pâinii. Rușine !

   1. Hariton Costin (asta în situația în care v-ați pus numele adevărat!).
    V-am răspuns la ambele întrebări, în mod civilizat, dar se pare că nu vă interesa răspunsul.
    Văd că vă simțiți extrem de important și mândru să acuzați, fără motiv, în modul cel mai abject și nerușinat cu putință!
    Faceți parte din categoria celor care vă refulați într-un mod nesimțit sub ascunzătoarea unui canal media.
    Nu mai am ce să caut aici, este un loc care face cinste nimănui.
    Nu aveți decât să vă scăldați în continuare în aceasta mocirlă de așa zis dialog.

 10. 1. Un producător de referință din Iași este Agropan. Și nu numai!
  2. Cei care colorează pâinea sunt pedepsiți. Dacă aveți exemple reale, vă rog să trimiteți o sesizare la DSV Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *