Skip to content
Politică

UPDATE Salariul minim, tot în coadă de pește / Românii cer mărirea salariului minim pe economie. Negocieri cu guvernul

UPDATE 18:00  Discuţiile pe tema majorării salariului minim, de luni seară din Consiliul Naţional Tripartit, s-au încheiat fără niciun rezultat. Mai mult, din partea președintelui Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, au fost lansate acuze grave la adresa Guvernului condus de Dacian Cioloș. Cert este că propunerea reprezentanților Guvernului de a majorara salariul minim pe economie începând cu 1 mai a fost respinsă de sindicate, potrivit realitatea.net.

——————————————————————————————–

Consiliul Național Tripartit se întâlnește luni după-amiază, la ora 17.00, pentru a discuta despre salariul minim pe economie în anul 2016, la discuții fiind așteptați președinții de confederații de angajatori și confederații sindicale, dar și reprezentanți ai Guvernului.

„Toți președinții de confederații de angajatori și confederații sindicale sunt invitații să participe la CNT (Consiliul Național Tripartit—n.r.). Iar din partea Guvernului sunt vreo 33 de persoane”, a afirmat Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

Acesta a explicat încă de săptămâna trecută că situația salariului minim pe economie în 2016 ar trebui să fie decisă în ședința de Guvern de la finalul anului, care va avea loc după Consiliul Național Tripartit.

Ministrul Muncii, Ana Costea, a anunțat recent că autoritățile analizează cele două propuneri convenite de partenerii sociali în privința majorării salariului minim pe economie la 1.200 de lei, iar decizia finală va fi luată, în ședință de Guvern, până la finalul anului.

„Practic, sunt două propuneri: prima a sindicatelor care au propus Guvernului 1.200 de lei începând cu 1 ianuarie. Cea de-a doua este cea a patronatelor, tot 1.200 de lei, dar cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de 8 ore la 1.050 de lei. Comisia de Dialog Social a Ministerului Muncii a luat act de propunerile convenite de partenerii sociali, iar în momentul de față analizează variantele, deci cele două propuneri”, a spus Claudia Ana Costea.

Potrivit datelor prezentate de Inspecția Muncii, în prezent există aproximativ 129.950 de salariați activi cu un salariu de 1.200 de lei și 1.372.171 de salariați activi cu salariu de 1.050 de lei.

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a anunțat că o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care să analizeze efectele unei astfel de decizii în sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat în primul trimestru al anului 2016. În context, Dragu a arătat că o creștere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus în sectorul public în condițiile în care salariile au fost deja majorate cu 10% până la 25%.

Guvernul a decis, recent, să înghețe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deși vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016, precizează romaniatv.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *